Чому плацдарми на лівоборежжі Херсонщини важливі для ЗСУ

1 травня 2024, 22:05
369
За повідомленням Генштабу ЗСУ, за минулу добу на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.
Чому плацдарми на лівоборежжі Херсонщини важливі для ЗСУ
Окупанти змушені визнати успішні дії Збройних сил України / Колаж: Главред, фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр, 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

Так, протягом доби здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

Варто зауважити, що Збройні сили України мають певні успіхи на Херсонському напрямку. Українським захисникам вдається не тільки утримувати плацдарм на лівому березі Дніпра, в районі села Кринки, а й розширювати його. Крім того, ЗСУ збільшили дальність ураження FPV-дронів до 20 км, а це фактично третина контрольованої загарбниками території Херсонщини.

відео дня

Розширення зони присутності на лівому березі Дніпра до 1,5 кілометра і вглиб до 300 метрів — це дуже серйозні успіхи Збройних сил України, з огляду на ту кількість особового складу російської окупаційної армії, яка зосереджена в районі села Кринки.

Наразі окупанти змушені визнати успішні дії Збройних сил України, і не тільки в аспекті розширення плацдарму, а й використання FPV-дронів і засобів ураження.

Враховується два фактори. Перший — географічний, оскільки правий берег Дніпра, що контролюється Збройними силами України, вищий, ніж лівий. І, відповідно, тактико-технічні характеристики озброєння виробництва західних країн, які є у Сил оборони України, у півтора-два рази перевищують російські. І тому фактично всі окуповані території лівобережжя перебувають під вогневим контролем українських захисників.

Крім того, українські захисники збільшили дальність ураження FPV-дронів до 20 км, а це фактично третина контрольованої загарбниками території Херсонської області.

Тому фактично російські окупанти не можуть зараз проводити ротацію особового складу та вивезення поранених. Вони самі визнають, що ситуація досить критична.

Натомість на Херсонському Силам оборони України вдалося створити перевагу в засобах радіоелектронної боротьби. Окупанти змушені визнати, що успішна робота українських РЕБ фактично заглушила можливість російської сторони масового використання тих же FPV-дронів і проведення відповідної успішної контрбатарейної боротьби.

При цьому, якщо говорити про широке використання засобів радіоелектронної боротьби на фронтах — у ЗСУ виникають певні труднощі. Це насамперед той сегмент, який українські Збройні сили мають отримувати від західних партнерів і наполягати на розширенні самої лінійки засобів радіоелектронної боротьби.

Наразі створена передумова для розширення зони присутності українських військ на лівобережній Херсонщині. При чому самі окупанти відзначають той факт, що їм не вдається скинути українських військових в Дніпро і, відповідно, ліквідувати український плацдарм. Самі окупанти відзначають високий рівень контрбатарейної боротьби ЗСУ і високий, успішний рівень використання засобів радіоелектронної боротьби.

Зауважу, що йдеться не про один плацдарм, а про низку плацдармів. ЗСУ використовують тактику так званих "тисячі порізів", наносячи одночасно удари в декількох місцях. Це так званий туман війни, який не дозволяє росіянам зрозуміти чітко, де буде головний удар, а де, відповідно, відволікаючий.

Ключове значення українських плацдармів на лівому березі Дніпра полягає саме у відстані від них до кордонів із тимчасово окупованим Кримом. Це близько 60 кілометрів. Для порівняння, відстань від українських плацдармів на Оріхівському напрямку в Запорізькій області до адмінкордонів з АР Крим — близько 160 кілометрів.

І в Запорізькій області йдеться про ешелонований характер оборони російських військ, тоді як у Херсонській області ситуація дещо інша. За оцінками фахівців, не зафіксовано присутності оперативних резервів російських окупантів. Вони чудово розуміють, що перебувають під постійним вогневим контролем з боку Збройних сил України. А це дає передумови говорити про можливе успішне просування ЗСУ безпосередньо до адмінмежі з АР Крим.

Дмитро Снєгирьов, спеціально для Главреда

Хто такий Дмитро Снєгирьов

Дмитро Снєгирьов (11 жовтня 1971, Луганськ) – експерт з військових питань, блогер. Історик та юрист. Співголова громадської ініціативи "Права справа".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти