$39.43 €42.84
menu closed
menu open
weather +16 Київ

США передають Україні ATACMS без сміховинних обмежень, де їх використовувати, можна завдати удару на далеку відстань – генерал Годжес

США передають Україні ATACMS без сміховинних обмежень, де їх використовувати, можна завдати удару на далеку відстань – генерал Годжес Годжес вважає, що бити по Кримському мосту ракетами ATACMS недоцільно
Фото: ЕРА (архів)

Далекобійні ракети ATACMS, які Сполучені Штати передають Україні, можна буде ефективно використовувати разом із британськими Storm Shadow і французькими SCALP. Про це командувач сил США в Європі у 2014–2017 роках генерал-лейтенант Бен Годжес заявив виданню "РБК-Україна" в інтерв'ю, яке опублікували 2 травня.

"Я думаю, що пройде кілька тижнів, перш ніж ми почнемо бачити значні ефекти на полі бою, хоча здається, що деякі речі, такі як ATACMS, уже використовуються, що, очевидно, є хорошою новиною. З іншого боку, обсяг пакету допомоги, що доставляється, звичайно, тільки виграє кілька місяців, щоб Україна стабілізувала фронт, а також відновила і збільшила чисельність своєї армії", – сказав він.

Журналіст запитав американського генерала, як, на його думку, силам оборони України найкраще використати ту обмежену кількість ATACMS, які передають США.

"Я дивився сьогодні вранці відео, на якому міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що Україна може використовувати цю зброю, як вона хоче, що дуже хороша новина. Немає цих сміховинних обмежень щодо того, де ви їх використовуєте", – відповів Годжес.

Він наголосив, що довіряє рішенням Генштабу ЗСУ, де найкраще використати американські ракети.

"Ви праві, ракет не буде незліченна кількість. Вам потрібно встановити пріоритет, де ви отримуєте найкращий ефект, знищення яких саме цілей найбільше допоможе Україні. І, звичайно, у вас є британські Storm Shadow, французькі SCALP. Я бачив, що Італія запропонувала свої ракети, я думаю, це теж Storm Shadow. Таким чином, це є частиною збільшення можливостей українських сил для дальнього точного удару", – вважає Годжес.

За його словами, "точний удар на довгу відстань – це те, що, по-перше, зробить Крим непридатним для російських сил, їхні ВМС і ВПС не зможуть продовжувати діяти звідти, тому що кожен квадратний метр Криму знаходиться в межах досяжності цих озброєнь".

"Ви також можете підривати або нейтралізувати російську перевагу маси, їхню кількість, знищуючи російські штаби, російську логістику, російську артилерію. Я думаю, що це будуть пріоритетні цілі. Я не знаю, чи використання ATACMS проти Керченського мосту – це їх найкраще використання. Їх потрібно було б так багато, і я думаю, що український Генштаб і [начальник ГУР Міноборони України] генерал [Кирило] Буданов мають інші плани щодо Керченського мосту. Використовуйте ці ATACMS для найкращого ефекту, щоб знищити логістику, штаби, артилерію й повітряні бази", – рекомендував Годжес.

Контекст

Україна у війні проти країни-агресора застосовувала далекобійне озброєння, передане їй західними партнерами, зокрема ракети ATACMS, Storm Shadow і SCALP.

Країни Заходу, побоюючись ескалації війни з РФ, поставили Україні умову, що передані ними далекобійні ракети й інші боєприпаси не можна використовувати для ударів по російській території.

Ще в липні 2023 року на той час головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що якщо партнери України бояться передавати їй зброю, яку можуть використати для ударів по території країни-окупанта РФ, то Україна застосовуватиме для цього зброю власного виробництва. За його словами, на війні "можна й потрібно вбивати [ворога] на його території".

У 2023 році США розпочали постачання в Україну ракет ATACMS середньої дальності (летять приблизно на 160 км). Водночас у Києві закликали Вашингтон надати ATACMS дальністю приблизно 300 км, але США відмовляли.

У лютому 2024 року президент США Джо Байден доручив передати Україні далекобійні ракети ATACMS для використання на своїй території, їх постачання почали в березні, повідомили в Білому домі. За даними ЗМІ, США схвалили передання Україні понад 100 далекобійних ракет ATACMS. За однією з версій, українські військові застосували такі ракети для удару по російському аеродрому у Джанкої в окупованому Криму.