$39.43 €42.84
menu closed
menu open
weather +20 Київ

НАБУ і САП підозрюють нардепа від "Слуги народу" в незаконному збагаченні на 11 млн грн

НАБУ і САП підозрюють нардепа від "Слуги народу" в незаконному збагаченні на 11 млн грн Bihus.іnfo випустило розслідування про Клочка ще у 2021 році
Фото: Andriy Klochko / Facebook

Антикорупційні органи України 2 травня повідомили про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн чинного народного депутата України. Про це поінформували пресслужби Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У повідомленнях не називають імені народного депутата, але, за інформацією "Української правди" й "Інтерфакс-Україна", ідеться про нардепа від фракції "Слуга народу" Андрія Клочка.

Детективи НАБУ встановили, що народний депутат у 2020–2021 роках набув у власність активи загальною вартістю 25 млн грн.

"П'ять квартир у Києві, три земельні ділянки на Київщині, два нежитлові приміщення, а також автомобілі Tesla й Mersedes-Benz. Переважну більшість набутого майна депутат оформив на близьких родичів, зберігши за собою право розпоряджатися ним у повному обсязі", – наголошують у повідомленні.

Водночас, уточнюють у САП, виявилося, що офіційного доходу й заощаджень дружини депутата й доходів його родичів було недостатньо для придбання цього майна: різниця між вартістю придбаного й коштами нардепа становить 11 млн грн.

Досудове розслідування веде НАБУ за матеріалами Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Дії нардепа кваліфікували за ст. 368-5 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України.

У САП зазначили, що антикорупційні органи почали розслідування "після оприлюднення журналістських розслідувань, зокрема команди Bihus.іnfo".

Контекст

До роботи в парламенті Клочко був спершу приватним підприємцем, займався торгівлею книжками, пізніше – працював на низці управлінських посад у сфері перероблення й дистрибуції сільськогосподарської продукції. Також був помічником проректора в Київському національному університеті будівництва й архітектури. Його дружина займається підприємницькою діяльністю, 2020 року вона задекларувала більше ніж 3,3 млн грн доходів. Клочко пройшов у Раду за списками "Слуги народу", зараз є членом комітету з організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку й містобудування. 

Матеріал Bihus.іnfo про майно сім'ї Клочка вийшов ще у вересні 2021 року. "70-річна мати народного депутата від "Слуги народу" Андрія Клочка – Наталія – протягом останніх двох років стала власницею одразу двох квартир у Києві, будинку, земельних ділянок і автомобіля. Ринкова вартість цього майна зараз приблизно 14,5 млн грн, а старт вартісних покупок співпав з потраплянням Клочка до Верховної Ради... У самого нардепа, якщо вірити його ж електронній декларації, власного житла у власності немає", – ішлося в матеріалі. 

Сам Клочко заявляв, що до придбання нерухомості, про яку повідомили журналісти, "не має жодного відношення".

У грудні 2021 року стало відомо, що САП відкрила кримінальне провадження про ймовірне незаконне збагачення Клочка.

У січні 2022 року Bihus.іnfo звернуло увагу, що Клочко, незважаючи на мільйонні доходи дружини, депутатську зарплату й значні заощадження, щомісяця одержує від держави по 20 тис. грн компенсації на оренду житла в Києві. На запитання журналістів, чи вважає Клочко нормальним, маючи такі доходи й постійно оновлюючи автопарк, одержувати компенсацію на оренду квартири з бюджету, нардеп відповів: "Я точно не порушую закону".