Відмова отримати повістку — не правопорушення: рішення суду

Зокрема у частині явки до ТЦК

Сам лише факт відмови від отримання повістки не — є складом правопорушення.

Нещодавно у суді прийняли рішення, яке ставить під сумнів поширену думку що, відмова від отримання повістки автоматично звільняє людину від обов’язку з’явитися до ТЦК у встановлений термін.

Суд підсумував, що сам факт відмови не є порушенням закону, але і не звільняє громадян від відповідальності за невиконання наказу про явку у встановлені терміни.

Також зазначає що, наявність або відсутність бронювання на період мобілізації не є визначальним фактором у контексті виконання наказу про явку до ТЦК.

Громадянин все одно має з’явитися до ТЦК відповідно до наказу, навіть якщо він не отримав повістку або відмовився від неї.

Обставини справи

У грудні 2023 року начальник ТЦК виніс постанову про притягнення чоловіка до адміністративної відповідальності за ч. 2 статті 210-1 КУпАП та наклав штраф 3 400 грн.

Відповідно до вказаної постанови військовозобов`язаний, 1976 р.н., був викликаний до ТЦК на 7 ранку 1 грудня 2023 для призову на військову службу, але відмовився отримувати повістку та ставити свій підпис про отримання.

Своїми діями військовозобов`язаний порушив обов`язок громадян з`являтись за викликом ТЦК під час дії правового режиму особливого періоду, встановлений статтею 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Правил військового обліку.

Чоловік звернувся до суду з адміністративним позовом про визнання протиправною та скасування постанови начальника ТЦК та закриття провадження про адміністративне правопорушення.

Рішенням Святошинського районного суду Києва від 28.02.2024 у задоволенні позову відмовлено.

Позивач подав апеляцію і просив скасувати судове рішення.

Позиція апеляційного адміністративного суду

У межах справи про адміністративне правопорушення не встановлювався факт неявки позивача у встановлений за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки, протокол про адміністративне правопорушення у зв`язку із цим не складався, а постанова за таким протоколом не виносилась.

Тому, наведені обставини не підлягають оцінці у межах даного спору.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що відмова позивача від отримання повістки не створює складу адміністративного правопорушення, передбаченого частиною другою статті 210-1 КУпАП, а тому притягнення позивача до адміністративної відповідальності за вказаною нормою є неправомірним.

Докладніше про це читайте тут: sud.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анастасія Коваль

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень