Президент України Володимир Зеленський оголосив, що перший саміт миру відбудеться у швейцарському Бюргенштоку 15-16 червня. Він заявив, що цей саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та тривалого миру для України відповідно до статуту ООН та норм міжнародного права.

Керівник Центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок наголошує, що заяви резонансні, хоч і несподівані.

«Ми знали, що ведеться підготовка до саміту миру у Швейцарії. Але офіційні повідомлення про час та місце проведення свідчать, що досягнуто попередніх домовленостей щодо переліку учасників та питань, які можуть обговорюватися. Зрозуміло, що участь візьмуть країни, які раніше обговорювали на рівні радників глав держав мирні ініціативи України. Під питанням залишається участь Китаю. Але я не маю сумніву, що представник КНР точно буде. Швидше за все на рівні міністра закордонних справ», – зазначає експерт.

За його словами, зустрічі голови Держдепу США Ентоні Блінкена з його колегами – керівниками зовнішньополітичних відомств арабських та європейських держав 29 квітня свідчать про те, що на саміті у Швейцарії буде представлено так званий «Глобальний Південь».

«Позиція України зрозуміла – формування коаліції країн, яка тиснутиме на Росію для припинення війни на умовах справедливого миру», – пояснює Валерій Клочок. Він зізнався, що очікування від саміту наразі – стримано позитивні. Швидше за все, відбудеться формування переговорної позиції України та коаліції країн – після чого може бути запущено офіційний початок переговорів між Києвом та Москвою щодо припинення війни.