Згідно з відомостями військового аналітика Олега Жданова, Росія збільшує концентрацію своїх військ на північних напрямках (Сіверському і Слобожанському) перед очікуваним початком масштабної операції на сході. Військові ешелони прибувають до Курської і Брянської областей.

«Кількість перекинутих військ доволі невелика — у межах 3,5 тисяч. Перекидається кілька батальйонів, кілька артилерійських дивізіонів. Загалом угруповання військ на Сіверському і Слобожанському напрямках може налічувати близько 48-49 тисяч військовослужбовців від кордону Білорусі до кордону з Луганською областю. Імовірно перегрупування вони можуть закінчити до 9-10 травня», — зазначив експерт.

Жданов висловив припущення, що одночасно з основним наступом Російської Федерації на сході України (найімовірніше, на напрямках Авдіївського та Бахмутського), для відволікання уваги можуть бути здійснені атаки на кордоні Сумської, Чернігівської або Харківської областей.

«Де саме — сказати важко. Подивимося, куди росіяни будуть перекидати батальйони… Друга половина травня буде набагато складнішою, тому що зараз іде перегрупування. Причому РФ навіть із лінії фронту на деяких напрямках знімає батальйони», — додав він.

Також Жданов відзначив, що перегрупування військ РФ відбувається вздовж лінії фронту між Лиманським, Куп’янським, Бахмутським, Авдіївським, Новопавлівським і Оріхівським напрямками. Він також зазначив, що існує інформація про можливе відведення частини підрозділів РФ з Херсонського напрямку.

Як зазначає речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, у Росії є певне угруповання навпроти Чернігівської, Сумської та Харківської областей, але їх поки що недостатньо, щоб здійснити повторне і масштабне вторгнення в Україну.

«Зараз там немає формування, яке можна використати для вторгнення.», — стверджує він.

Однак додаткового ресурсу для формування ударного угруповання і наступу на ще одному напрямку росіянам ніде взяти, додає експерт Defense Express Іван Киричевський.

Наразі можна виокремити шість умовних напрямків активних дій російських військ: Херсонський, Запорізький, Куп’янсько-Лиманський, Новопавлівський (колишнє Мар’їнське), Бахмутський та Авдіївський, перераховує він. Там зібрано, за підрахунками експерта, близько 500 000 військовослужбовців, між якими потрібно розподілити озброєння, пальне та інші ресурси.

«Немає в росіян зайвих 50 000 військовослужбовців, щоб їх послати в атаку на Чернігівську область», — переконаний аналітик.

Коваленко зазначає, що росіянам вистачає сил заходити на територію України на невелику глибину за допомогою диверсійно-розвідувальних груп. Проте активність таких груп у прикордонних областях стала практично щоденною реальністю.

Демченко уточнює, що хоча прориви диверсійно-розвідувальних груп не відбуваються щодня, вони стають досить частим явищем.

«Найактивнішим напрямком тут залишається Сумська область. Активність ворожих ДРГ фіксують і в Харківській області. У Чернігівській таких спроб спостерігається менше. Але в будь-який момент ворожі ДРГ можуть з’явитися і там також», — зазначає він.

Водночас, за словами речника Національної гвардії Руслана Музичука, сили оборони постійно вживають заходів, спрямованих на посилення захисту північних кордонів. Ці заходи включають збільшення присутності військ та будівництво фортифікаційних споруд.