Загальні бойові втрати особового складу російських військ станом на 2 травня 2024 року з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну орієнтовно становлять 470870 (+1030 за попередню добу, 1 травня) осіб.  Наступальна кампанія російських окупантів у квітні 2024 року призвела до мобілізації їх резервів. Що стосується російського командування, то після окупації Авдіївки, але до отримання додаткової підтримки від Сполучених Штатів, воно опинилося в складній ситуації.

Це могло суттєво обмежити їх можливості для подальшого наступу. Таким чином, ворожі сили намагалися активно просуватися та захоплювати території, доки Україна не отримала значний військовий підтяг. Однак ця стратегія вимагала від Росії великих втрат.

Про це повідомив військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

За його словами, у квітні 2024 року російські окупаційні війська зазнали втрат у кількості 25 840 осіб. Це, хоч і не найбільша кількість втрат, але все ж суттєвий показник, який ускладнював можливість окупантів не лише компенсувати свої втрати, але й значно збільшувати свій військовий потенціал.

«Нагадаю, що у жовтні 2023 року втрати окупантів склали 22 920 осіб, у листопаді – 28 550, у грудні – 29 970, у січні 2024 року – 26 220, у лютому – 28 450, а в березні 28 200. Тобто рівень втрат особового складу у росіян у квітні близький до втрат січня 2024 року. Але це за умови, що минулого місяця можна відзначити два епіцентри зіткнень – це Часів Яр і Покровський напрямок (північний захід Авдіївки), тоді як у січні пульсувала вся лінія бойових зіткнень», — повідомив Коваленко.

Крім того, експерт наголосив, що у квітні російські війська втратили 321 танк. Це далеко не рекорд і навіть не топпоказник, але, з іншого боку, з цього теж можна зробити низку висновків. Наприклад, щодо того, що ця компонента знищується щомісяця приблизно в тій самій кількості, у якій військово-промисловий комплекс РФ може відновлювати/виробляти танки для відправлення в зону бойових дій.

«З іншого боку, відновлення ускладнюється зростаючою кількістю основних бойових танків, ремонтні роботи над якими вимагають більше часу, а тому скорочується щомісячна видача в зону БД продукції. Це змушує окупантів дедалі частіше використовувати у штурмових діях танки далеко не четвертого покоління, а також техніку, яка не виконує функціонал ОБТ. Автозак замість танка? Так, це було і буде ще більше», — сказав він.

У квітні втрати бойових броньованих машин склали 725 одиниць. Це, хоч і не найбільший показник, але все ж досить значний, щоб ускладнити процес накопичення бойових броньованих машин у складі окупаційних військ до припустимого рівня.

«Окремо варто зазначити, що на третій рік війни російські окупанти отримали перший БМП-3 із динамічним захистом на основі ЕДЗ 4С24, що підвищує виживання цієї машини в зоні бойових дій. Це зумовлено тим, що втрати ББМ в Україні у окупаційних військ високі, зокрема через слабку броню радянських/російських бойових машин», — заявив оглядач.

Окремо Коваленко підкреслив, що раніше окупанти намагалися зменшити втрати застосуванням комплектів додаткового захисту: зокрема, БМП-2 675-СБ3КДЗ, БМП-3 688М-СБ3КДЗ та БТР-82АТ, оснащений аналогічними комплектами СБ3КДЗ. Але це не надто допомагало:

«Чи допоможе ДЗ з ЕДЗ 4С24? Скоріше ні, ніж так, тому що масового, серійного виробництва цих комплектів немає. Але спроби вирішити цю проблему в російських окупаційних військ все-таки є».

Наостанок Коваленко додав, що у квітні обійшлося без гучних рекордів із втрат російської техніки, але анігіляція російських військ зберегла досить високі показники, які здебільшого виводять ту чи іншу категорію в бронзові призери.

«Очевидно, що поки не відбудеться насичення лінії фронту допомогою від США та Європи, говорити про зростання та інтенсивність знищення противника не доводиться, але цей процес вже почне себе проявляти до другої половини – кінця травня. Так, саме цей період травня може стати показовим за кількістю російської техніки і живої сили, що знищується. І російське командування, розуміючи це, не знижуватиме інтенсивність наступу – намагаючись, поки не відбудеться кардинальних змін щодо зміцнення фронту, захопити якнайбільше територій», — підсумував він.