$39.43 €42.84
menu closed
menu open
weather +20 Київ

Словаччина надала тимчасовий захист ексгенпродюсеру каналу "112 Україна", який належав Медведчуку

Словаччина надала тимчасовий захист ексгенпродюсеру каналу "112 Україна", який належав Медведчуку Марчевський працював генеральним продюсером "112 Україна"
Фото: Артем Марчевский / Facebook

Проросійському пропагандисту Артемові Марчевському, ексгенеральному продюсеру телеканала "112 Україна", який належав колишньому народному депутату Вікторові Медведчуку, надали тимчасовий захист у Словаччині. Про це 1 травня повідомляє словацьке видання Denik N.

Адвокат Марчевського Леонід Кушнаренко підтвердив виданню, що його клієнт зараз перебуває у Словаччині. Водночас глава словацького МВС Матуш Шутай Ешток відмовився коментувати журналістам рішення влади, проте там повідомили, що займаються справою Марчевського разом із розвідкою.

Видання зазначає, що наприкінці березня уряд Чехії заніс Марчевського до санкційного списку за спроби вплинути на європейські вибори. Того самого дня, за даними журналістів, він виїхав із Чехії й вирушив до сусідньої Словаччини.

У статті вказано, що управління фінансового аналізу Чехії заблокувало не лише активи Марчевського у країні, а й гроші на його банківських рахунках. Такі самі обмеження чеська влада ввела для Медведчука, який зараз живе в Москві.

"Саме він разом із Марчевським очолював проросійську мережу впливу, яка не лише фінансувала медіаплатформу Voice of Europe, а й мала передавати гроші деяким європейським політикам", – пише Deník N.

Контекст

За даними "Чесно", 2015 року Марчевський брав участь у виборах до Київської міськради у 47-му виборчому окрузі від партії "Право народу". 15 березня 2021 року, залишаючись генпродюсером телеканала "112 Україна", він зареєструвався кандидатом на проміжних виборах до Верховної Ради, проте 16 березня в окрузі №50 він зняв свою кандидатуру. 2019 року Марчевський балотувався від забороненої зараз партії ОПЗЖ на парламентських виборах 2019 року в окрузі №60 у Донецькій області.

У травні 2021 року Медведчуку оголосили підозру в держзраді, він був під домашнім арештом, а на третю добу повномасштабного вторгнення РФ в Україну Медведчук утік, намагаючись покинути Україну.

У вересні 2022 року Медведчука передали Росії в межах великого обміну полоненими. У січні 2023 року стало відомо, що Зеленський позбавив Медведчука українського громадянства.