$39.43 €42.84
menu closed
menu open
weather +18 Київ

F-16 скоро прибудуть в Україну, українські пілоти й наземні команди дуже хочуть розпочати експлуатацію цих літаків – посол Данії

F-16 скоро прибудуть в Україну, українські пілоти й наземні команди дуже хочуть розпочати експлуатацію цих літаків – посол Данії Міккельсен зазначив, що F-16 прибудуть в Україну цього літа
Фото: ЕРА

Українські пілоти, які проходять навчання на винищувачах F-16, очікують на якнайшвидший початок експлуатації цих літаків в Україні. Про це в опублікованому 30 квітня інтерв'ю "РБК-Україна" заявив посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен.

"Я не дуже знайомий із технічними деталями, але можу процитувати мого прем'єр-міністра, яка нещодавно була в Україні, у Львові, їй поставили те саме питання, і вона сказала, що літаки прибудуть цього літа. Якого місяця, вона не уточнила. Я можу тільки послатися на те, що вона сказала", – зазначив Міккельсен.

Він підкреслив, що структура, пов'язана з F-16, є досить складною, оскільки сам літак – це лише один складник.

"Там ціла система забезпечення, обслуговування, наземні бригади, котрі стежать за справністю літака. Це величезне завдання, і мені випала честь зустрітися з деякими українськими пілотами на авіабазі в Данії ще в серпні минулого року, коли ваш президент приїжджав до Данії. Я також мав честь бути там, я зустрівся з деякими пілотами й наземними командами і можу вам сказати, що вони дуже, дуже хочуть почати [використання літаків]. Так що я оптимістично налаштований, я впевнений, що вони скоро прибудуть і, сподіваюся, скоро будуть готові до експлуатації", – резюмував посол.

Контекст

Надати Україні F-16 після завершення навчання пообіцяли Нідерланди, Данія, Норвегія й Бельгія (із 2025 року). Перші F-16 мають доправити в Україну до літа 2024 року, зазначили в міноборони Великобританії.

22 січня тодішній речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що українські пілоти в межах навчання на F-16 уже літають на них з інструкторами. 25 січня він заявляв, що для передання Україні винищувачів поки не зовсім готові пілоти, інфраструктура, інженери "й інші чинники, про які менше говорять".

У березні видання The New York Times писало, що до літа 2024 року 12 українських пілотів будуть готові до бойових вильотів після 10 місяців навчання в Данії, Великобританії і США. Україна до цього моменту матиме шість літаків F-16.