«Американці повинні поплатитися!»... У відповідь на вилучення на користь України російських активів у США, заступник голови сбрф та екс-президент Росії Дмитро Медведєв запропонував відібрати американське майно в Росії... Ось так!

А що американці? Чи сильно злякалися?

В американців тут кілька реакцій. По суті всі вони зводяться до однієї, яка базується на логіці. З того, що ми знаємо, у Росії немає серйозних об'єктів, які можна було б так легко забрати у США. Тих американських об'єктів, які перебувають під повним контролем росіян. У російській федерації навіть ті західні інтереси, які існують, завуальовані через санкції. Через різні компанії та схеми ці «інтереси» вже давно домовилися з росією. Тому чіпати їх не будуть. Ті, хто там зараз, якоюсь мірою вже «захищені», скажімо так.

Щодо якихось незрозумілих нам людей, які мають американський паспорт і сьогодні перебувають у Росії. У США вважається, що їхати в Росію безпосередньо радіоактивно. Я не думаю, що там так багато наших людей. Наскільки я знаю, дуже багато хто звідти вже пішов. Тому всі подібні заяви російських чиновників чи політиків звучать і дуже комічно, і дуже слабко. Це - загрози без суті. Це як сказати, що, мовляв, ми не знаємо, що вже зробити зі США; ми – злі на США і тому зібралися зробити американцям такий самий крок у відповідь». Мовляв, «ви нам так зробили, а ми зробимо вам так само і більше ми ні на що не здатні».

У політичному плані для США це аналогічно, як Іран чи інші маргінальні країни, які нам роблять заборони та посилають погрози, не маючи належних масштабів ваги та впливу для того, щоб реально зачепити США – першу економіку світу, не варто це забувати. У таких країн вплив США дуже вузьке. І подібні країни не мають тієї підтримки у світі, яка могла б справді негативно позначитися на США.

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Росія вже не має ваги. Вона – повний ізгой. Навіть ті люди, які начебто в чомусь на кшталт «розуміють росію» (або намагаються вдавати такий вигляд), я впевнений, у глибині душі ставляться до цієї країни негативно. Люди чудово бачать ті жахи, з якими зіткнулася Україна внаслідок російської агресії та розв'язаної кремлем війни. Тут нічого нікому не потрібно доводити чи багато розповідати.

Я зараз в ОАЕ. Сам бачив неодноразово, коли росіяни заходили тут у різні магазини, бутіки. Так ось багато хто з них не дуже поспішає демонструвати свій російський паспорт або заявляти, що вони з росії. З іншого боку, продавці магазинів теж з невеликою доброзичливістю ставляться до росіян, незважаючи на те, що їх тут дуже багато.

Загрози з боку Росії Америці - порожні. Вони показують слабкість Росії. За логікою, могла б бути і якась більш гідна відповідь нам. Якби прозвучало, мовляв, «ми доведемо світові нашу правоту в чомусь і всі цивілізовані країни побачать це» – це була б інша справа. Хоча, ну, яку «правоту» може і кому довести росія? Це абсурдно в умовах, коли ця країна напала на суверенну Україну, але була б хоч якась більш-менш позиція з боку російської влади. А просто заяви, мовляв, «ми починаємо лякати США», сприймаються нами дивно і виглядають дуже безглуздо. Хотілося б запитати: а які саме американські гроші ви там заморожуватимете?

Тому політично в США на це дивляться, скажу так, аж ніяк. Просто як на слова когось із влади Росії і все. Власне, ці слова ведмедєва – нуль! Це не котируватиметься в жодній нормальній країні світу. Подібна позиція і риторика тільки ще більше відокремлює росію від цивілізованого світу. Розрив стає ще більшим і ще глибшим.

Коли в них звучить, мовляв, «у Росії можуть заморожувати гроші американців», то це – чергова причина, чому ще менше бізнесменів із США захочуть взагалі колись мати справу з росією. Все це ще глибше закопує Росію. І для того, щоб хоч якось це все прибрати, гадаю, має змінитись не одне покоління. Повинна відбутися якась величезна трансформація Росії, пройти трибунали, суди тощо, які, напевно, хоч якось реабілітували б Росію в майбутньому і вже точно з іншою владою. Але цього ми поки не спостерігаємо. А все тому, що будь-який наступний президент, який прийде після путіна, або будь-який уряд, який там буде після путіна, вважаю, будуть продовженням сьогоднішнього курсу Росії.

Маємо пройти десятиліття, щоб можна було хоч думати про якесь інше ставлення до Росії з боку демократичного світу, ніж воно є зараз.

Юрій Ванетик, адвокат, політичний стратег та член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США)