Нові відкриття викликають шок, адже стало відомо, зокрема, про потенційну загрозу здоров'ю підлітків, які активно користуються електронними сигаретами (вейпами).

Одне з останніх досліджень продемонструвало тривожні результати. Виявилося, що в організмах молодих вейперів, що вдихають пару з таких пристроїв, щонайменше вісім разів на день, накопичуються токсичні важкі метали. Про це повідомляє ScienceAlert.

Підлітки з вейпами, скріншот: YouTube
Підлітки з вейпами, скріншот: YouTube

Аналізи сечі підлітків віком від 13 до 17 років показали, що у частих користувачів вейпів рівень свинцю перевищував показники однолітків на 30%. Ще більш разючою виявилася різниця в концентрації урану – у активних вейперів його кількість була вдвічі вищою. Цікаво, що найвищі показники урану фіксувалися у тих підлітків, які віддавали перевагу електронним сигаретам із солодкими присмаками.

Хоча в дослідженні не було контрольної групи, що повністю утримувалась від вейпінгу, результати 200 учасників, які не курили звичайні цигарки, а користувалися лише вейпами, досить промовисті.

Популярні новини зараз
Кожен пенсіонер повинен визначитися: українців поставили перед вибором Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Вейпи - фото UA.News
Вейпи - фото UA.News

Вони підкріплюють попередні висновки інших дослідників про присутність токсичних речовин, зокрема миш'яку, хрому, нікелю та свинцю в електронних сигаретах. Іноді концентрація цих шкідливих елементів у вейппарі досягає рівнів, характерних для тютюнового диму.

Нагадаємо, курила по 2,5 пачки на день понад 40 років: лікарі жахнулися на огляді

Як повідомляв "Знай.uа", лікарі приїхали на виклик до підлітка і виявили палицю ковбаси в задньому проході: "Людям нема чого, а вони..."

Знай.ua писав, українка хотіла втопити сина-школяра через проблеми з житлом