Травень 2024 року принесе українцям чимало нововведень. Цього місяця набуде чинності новий закон про мобілізацію, продовжать чинний тариф на комунальні послуги та перерахують пенсії деяким пенсіонерам. Випускники шкіл почнуть складати вступний іспит НМТ, а православні християни святкуватимуть Великдень.

На цей раз наші шановні читачі дізнаються, що зміниться в Україні з травня для різних груп населення.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Закон про мобілізацію

В Україні ухвалили новий закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня. Законопроект запроваджує важливе правило для всіх військовозобов'язаних – вони мають уточнити свої дані до ТЦК протягом 60 днів після 18 травня.

Це стосується навіть тих чоловіків, які поїхали за кордон. Для них має запрацювати електронний кабінет військовозобов'язаного, де можна буде оновити дані без особистого відвідування ТЦК.

Популярні новини зараз
Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше
Показати ще

Також законопроект запроваджує нові покарання для ухилістів - їх можуть подати у розшук рішенням суду та заборонити керувати автомобілем, а також суттєво збільшать штрафи.

За новим законом більше не буде категорії "обмежено придатний". Чоловіки з таким статусом будуть зобов’язані повторно пройти медкомісію, де їх визнають придатними чи непридатними до служби.

Острочка від мобілізації з 1 травня 2024 року для чоловіків жінок з інвалідністю 3 групи надаватиметься лише в тому випадку, якщо інвалідність дружини пов'язана з певними захворюваннями.

Українські захисники, фото: Facebook
Українські захисники, фото: Facebook

Пільги для військовослужбовців

Учасники бойових дій та їхні найближчі родичі мають право на деякі знижки. Пільги для УБД з 1 травня 2024 року надаються на медичні послуги, вищу освіту, податки. Ветерани та їхні рідні мають велику знижку на оплату комунальних послуг, проїзду у транспорті та послуг зв'язку.

Українські чоловіки у Польщі, скріншот: Telegram
Українські чоловіки у Польщі, скріншот: Telegram

Припинення консульських послуг

Припинення консульських послуг для чоловіків за кордоном набуло чинності ще у квітні. Українці за кордоном не можуть продовжити дію паспорта та вирішити паперові питання.

Поки що невідомо, як довго триватиме така заборона. З 18 травня чоловіки за кордоном будуть зобов'язані оновити особисті дані у ТЦК через Інтернет чи особисто.

Тарифи на комуналку. Фото: скрін youtube
Тарифи на комуналку. Фото: скрін youtube

Тарифи на комунальні послуги

Тарифи на світ у травні 2024 року не підніматимуть. Ціна електроенергії залишиться на рівні 2,64 грн за кіловат щонайменше до кінця травня.

Також не планують піднімати і тариф на газ у травні 2024 року. Він залишиться незмінним до 30 квітня 2025 року – на рівні 7,96 грн за кубометр.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Доплати до пенсій

У травні не буде переіндексації пенсій, проте нарахують стандартні доплати до пенсії за віком.

Надбавка за віком складає:

- для пенсіонерів віком від 70 до 74 років включно – 300 грн;
- від 75 до 79 років включно – 456 грн;
- від 80 років – 570 грн.

При цьому виплачуватимуть надбавку лише в тому випадку, якщо розмір пенсії не перевищує 10 340 грн.

НМТ. Фото: Youtube
НМТ. Фото: Youtube

Початок NMT 2024

У травні у випускників шкіл розпочнеться НМТ 2024. Основний етап національного мультитесту проходитиме з 14 травня до 25 червня. Якщо абітурієнт не приїде з поважної причини (до яких належить, наприклад, хвороба учасника або повітряна тривога), він зможе взяти участь у додатковій сесії з 11 по 19 липня.

Тестування триватиме 4 години із перервою 20 хвилин на комп'ютерах. У НМТ 2024 буде 4 предмети, з яких 3 обов'язкові – українська мова, математика та історія України, а четвертий предмет – на вибір учня. Завдань відкритого типу не буде, але будуть завдання з короткою відповіддю. НМТ проводитимуть не лише в Україні, а й за кордоном.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Свята у травні

Найважливіші свята у травні 2024 року будуть переважно в першій половині місяця. Це День праці 1 травня, Великдень 2024 року 5 травня, День пам'яті жертв Другої Світової війни 8-9 травня, День матері 2024 року 12 травня. 23 травня ми відзначимо День героїв України, 26 травня – День Києва.

У понеділок 6 травня в українців мав бути додатковий вихідний на Великдень 2024 року. Однак під час дії військового стану всі святкові вихідні надаються на розсуд роботодавця.

Нагадаємо, можна і без ТЦК: у Польщі формують підрозділи з українців, щоби відправити на фронт.

Раніше повідомлялося, що не просто оновити дані в ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім.

Також, через це пройдуть усі чоловіки: українцям підготували нове правило.