Сили оборони України покращили оперативну ситуацію біля населеного пункту Очеретине, відбивши ряд позицій від російських окупантів у цьому напрямку.

Про це повідомив командир батальйону ударних БпЛА Ахіллес 92 окремої штурмової бригади Юрій Федоренко.

Федоренко підкреслив, що хоча армія РФ досягла певних тактичних успіхів у районі Очеретиного завдяки масованим штурмам, Силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію та відбити деякі позиції у ворога.

«Тому зараз триває складна жорстка насичена бойова робота, але так чи інакше Сили оборони ситуацію не просто стабілізують, а на деяких напрямках перехоплюють ініціативу», – зазначає командир батальйону ударних БпЛА Ахіллес.

За словами Юрія Федоренка, російські війська наразі продовжують виконувати завдання, поставлене президентом РФ Володимиром Путіним, щодо окупації Часового Яру до 9 травня. Він зазначає, що для досягнення цієї мети ворог намагається оточити місто, діючи з флангів, зокрема з боку Богданівки та Іванівського, щоб потім атакувати Часів Яр і зав’язати вуличні бої.

Він зауважив, що для росіян має особливе значення символізм дат, зокрема 9 травня. Крім того, поки на поле бою не прийшла вся західна допомога для України, окупаційна армія намагається повністю використати можливість захопити якнайбільше територій.

“Противник розуміє, що ситуація на полі бою зміниться. І маючи певний символізм дат, 7 травня (день інавгурації Путіна), 9 травня (День перемоги) проводить максимально активні бойові дії. Завдання на Бахмутському напрямку окупувати населений пункт Часів Яр є пріоритетом. По-перше, це панівна висота. По-друге, противник розуміє: якщо він матиме можливість окупувати населений пункт, це дуже зручна позиція для розміщення артилерійських засобів, які він зможе підтягнути ближче. Відповідно, ворог зможе взяти під контроль населені пункти Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ та сформувати плацдарм для виконання завдання щодо окупації Донецької області”, — пояснив Федоренко.

За його словами, окупувавши Часів Яр, наступний населений пункт, куди можуть просунутися окупанти — Костянтинівка.

“Відповідно, противник штурмує населений пункт Богданівка та Іванівське, намагаючись взяти в оперативне оточення Часів Яр, і штурмує сам Часів Яр. Противнику дуже важливо вийти у житлову забудову. Він має більшу кількість особового складу, а у вуличних боях за переваги в людському ресурсі набагато зручніше вести бойові дії”, — зауважив військовослужбовець.

Він зазначив, що за останній тиждень у районі Часового Яру російські окупанти тактичного успіху на полі бою не мали.

“Часів Яр контролюється повністю Силами оборони. Богданівку та Іванівське противнику не вдалося окупувати. Сили оборони України утримують усі наші позиції. Противник також намагається вирівнювати лінію бойового зіткнення та штурмує населені пункти Кліщіївка та Андріївка. За тиждень, який минув, успіху на полі бою там він не мав”, — розповів Федоренко.

Комбат упевнений, що Силам оборони вдасться вистояти до отримання необхідної кількості озброєння та боєприпасів, а російські окупанти не зможуть до 9 травня захопити Часів Яр.

Командир батальйону ударних БпЛА «Ахіллес» також зауважив, що враховуючи перевагу у живій силі ворогу, надзвичайно важливо прорватися до міської забудови, оскільки так росіянам воювати набагато зручніше.

«Але за останній тиждень ворог тактичних успіхів на полі бою не мав. Сили оборони утримують усі позиції, які були за ними. Ба більше, фіксується покращення на передньому краї», – додав він.

Українські військові використовують будь-яку можливість, щоб вибити ворога з деяких позицій, навіть зважаючи на високу інтенсивність бойових дій, окупантам не вдається досягти успіху.