Українські пенсіонери, які отримують невеликі виплати, можуть застрягти у злиднях на найближчі кілька років. В Україні можуть тимчасово відмовитись від підвищення пенсій. Про це повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

За рекомендаціями Міжнародного валютного фонду протягом наступних 3-5 років Україна може обмежити підвищення пенсій та соціальних виплат.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Олександр Охрименко зазначив, що рекомендація МВФ випливає з того, що зростання пенсій та соцвиплат в Україні у 2023 та 2024 роках є найвищим у Європі. У той час як українським пенсіонерам виплати підвищують більш ніж на 10%, у Польщі зростання становить лише 1,2%.

Таке стрімке зростання виплат може спровокувати гіперінфляцію та економічну кризу. Щоб уникнути такого сценарію, МВФ радить найближчими роками обмежити підвищення пенсій до 1% на рік.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж
Показати ще

Українські пенсіонери, скріншот: YouTube
Українські пенсіонери, скріншот: YouTube

Олександр Охріменко підкреслив, що експерти з МВФ не врахували важливий момент – пенсії українців у рази нижчі, ніж в інших європейських країнах. Він вважає, що уряд України навряд чи піде на такий крок, адже це залишить вразливі верстви населення на межі виживання.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією.

Також наш портал інформував, шукати іншу роботу чи голодувати на старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн.

Крім того, ми писали, жити на хлібі та воді не доведеться: як пенсіонеру збільшити свої виплати.