18 травня в Україні набуде чинності новий закон щодо мобілізації. Однією з ключових змін цього закону є обов'язок деяких категорій жінок ставати на військовий облік. Зокрема, це стосується жінок, які працюють у медичній сфері чи фармацевтів.

З 1 жовтня минулого року жінки-медики чи фармацевти вже мали оновити свої дані на військовому обліку, але за новим законом це стає обов'язковим для ширшого кола фахівців.

Лікарі, фото: vechirniy.kyiv.ua
Лікарі, фото: vechirniy.kyiv.ua

Список спеціальностей, які мають стати на облік, охоплює широкий спектр професій у медичній галузі, включаючи, але не обмежуючись, такими як фізична терапія, медична реабілітація, стоматологія, медсестринство, фармація, а також спеціалізовані напрямки, як біомедична інженерія та токсикологія.

Цей законопроект, на думку уряду, сприяє гендерній рівності у військовій службі, оскільки відкриває жінкам можливості добровільно вступати до лав Збройних Сил України, що було менш доступним раніше.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

Однак важливо відзначити, що мобілізація жінок на військову службу до зони бойових дій можлива лише за їх власним бажанням та згодою.

Разом з тим, існують певні обмеження, що захищають права жінок у певних життєвих обставинах. Наприклад, жінкам, які є самотніми матерями з дітьми до 18 років, а також тим, хто перебуває на утриманні дитини-інваліда, заборонено мобілізуватись.

Жінки в ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки в ЗСУ, скріншот: YouTube

Також це стосується дружин військовослужбовців, які отримали звання "Герой України" або загинули або зникли безвісти. Ці зміни у законодавстві є важливим кроком до зміцнення обороноздатності країни, намагаючись при цьому збалансувати потреби держави та права громадян.

У ВСУ вже служать тисячі жінок, і цей новий закон дозволить ще більшій кількості жінок зробити свій внесок в оборону країни.

Нагадаємо, готові віддати останнє: скільки коштує незаконна втеча за кордон

Вам буде цікаво дізнатися ще одну категорію українців, які надали право на відстрочку: хто може не служити