4 травня християни східного обряду зустрічають Велику чи Страсну суботу.

Після Великого (Чистого) четверга, після Великої (Пристрасної) п'ятниці настає черга Великої (Пристрасної) суботи.

Це день спогадів про поховання Христа і останній день перед Великоднем. Страсна субота - наймістичніший день Великого посту, оскільки все найголовніше, що відбувається сьогодні, відбувається в іншому світі.

За християнською та православною історією у пристрасну суботу учні Ісуса Христа перебували у скорботі про втрату свого Вчителя. Тіло розп'ятого Ісуса покладено в гробницю, вхід до неї завалений величезним каменем. Але дух Спасителя залишив своє тіло в труні і спустився в пекло, щоб звільнити праведні душі, відкрити для них "брама раю" і розвіяти темряву.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Жодна з чотирьох канонічних євангелій не розповідає про зходження Ісуса до пекла. У Новому Завіті можна знайти лише деякі натяки на це - у ньому є кілька фраз апостола Петра, що побічно вказують на цю подію. Більше про це сказано в апокрифічних (неканонічних) євангеліях.

Велика субота також є днем ​​приготування до Великодня, який віруючі зустрічають на всенічній службі в ніч із суботи на неділю. Цієї ж ночі в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі очікують сходження Благодатного Вогню.

"Тиха" субота - саме так називають цей день православні християни, день скорботи за розп'ятим у п'ятницю Ісусом Христом. У тиху суботу гріх веселитися.

Фарбувальна субота

Також пристрасну суботу називають "барвною" суботою, бо цього дня прийнято фарбувати яйця. Усі: і старі, і малі в суботу йшли до церкви піднести молитви Господу і приносили до храмів для освячення паски та яйця.

Що потрібно зробити у Велику суботу

Слід відвідати службу у церкві. Увечері в Страсну суботу розпочинаються всенічні пасхальні богослужіння та освячення пасхальних кошиків. Якщо немає можливості побувати на службі, цієї ночі не слід лягати спати - цей час бажано присвятити щирій молитві.

Рекомендується цієї суботи попросити прощення у всіх, кого ви образили, і помиритися з усіма. Це допоможе підготувати себе до радості майбутнього свята. Приготувати великодній кошик.

У Страсну суботу можна відвідати цвинтар та прибрати могили, але поминки організовувати не можна. Церква закликає у Страсну суботу роздавати милостиню всім, хто попросить.

Що не можна робити у Велику суботу

У Велику суботу триває суворий піст, тому не можна вживати їжу тваринного походження. Страви, які готуються на Великдень, є ще заборонено - їх можна лише готувати до свята.

Загалом краще цей день присвятити молитвам і відмовитися від будь-якої важкої роботи. Навіть у пристрасну суботу не можна займатися шиттям, пранням білизни, рубати дрова і працювати на городі теж забороняється.

Заборонено вживати алкоголь. Хоча деякі священики зазначають, що якщо людина дотримується суворого посту, то вона може випити келих кагору, щоб зміцнити свої сили.

У цей день слід утримуватися від інтимної близькості. Взагалі, це правило поширюється весь період Великого посту.

Не можна займатися домашніми справами, у тому числі прибиранням та приготуванням. Виняток становлять лише великодні страви, але куштувати їх заборонено.

Відмовитися від веселощів. Це все ще час посту, а значить, ми не лише обмежуємо себе в їжі, а й у радості, веселощі. Вважається, що той, хто сміється цього дня, плакатиме весь наступний рік.

Нагадаємо, що заборонено готувати на Великдень: ці страви ніяк не мають опинитися на святковому столі.

Раніше ми повідомляли про молитви за мир в Україні та за здоров'я близьких: найважливіші слова до Господа на Великдень-2024.