Не виключено, що армія РФ піти на великі міста України. Зокрема, в зоні ризику є Львів і Київ.

Про це розповів директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

До того ж, він прокоментував слова представника ГУР Вадима Скібіцького про можливий наступ РФ на Суми та Харків.

«Плани у росіян є. Плани є і на Київ, і на Львів. Оскільки вони б не починали свою війну, якби в них не було вже сформованих карт, замислів тощо. Щоправда, всі ці замисли у лютому-березні 2022 року були зруйновані українською армією», – сказав Самусь.

Він також зазначив, що наразі Росія також має плани для наступу на ці міста. Однак Москва не має для цього ударного угруповування, яке могло б провести операцію на напрямку Сум чи Харкова.

«Це треба відразу говорити. Оскільки у нас зараз в інформаційному просторі часто посилюється наратив про те, що росіяни вже начебто готові провести операцію в напрямку Сум, північних областей, Чернігова чи навіть Харкова. Ілон Маск взагалі каже про Одесу. Насправді ж ударних угруповань вони не мають, плани є», – зазначив експерт.

В той же час, не виключено, що російські наративи про можливий наступ на такі українські міста, як Харків і Суми, являють собою операції з відволікання уваги. Тоді як реальні плани противника спрямовані на інші цілі.

Про це заявив експерт з питань національної безпеки, військовослужбовець Збройних сил України Іван Варченко.

“Українські Сили оборони дивляться на дані розвідки, на те, що насправді відбувається на українських кордонах, — концентрацію сил і засобів. І тільки виходячи з цього — готуються до тих чи інших сценаріїв. Росіянам не вдасться обдурити Україну, хоча вони робитимуть усе для цього, готуючись до активних дій”, — наголосив експерт.

За його словами, російська армія має у своєму розпорядженні значні резерви живої сили, які будуть задіяні під час передбачуваного наступу наприкінці весни — початку літа.

“Вони зібрали багато потенційних смертників, їх потрібно утилізувати, інакше вони просто задарма їдять хліб… Тому, звісно, вони намагатимуться ввести в оману, розповідаючи про атаки, зокрема на Суми. Але, тим не менш, основними напрямками атак російського наступу буде все-таки Донецька область у районі міста Часів Яр, Костянтинівки, Дружківки, Краматорська і з боку Авдіївки в бік Покровська”, — підсумував Іван Варченко.

До того ж, державна прикордонна служба України (ДПСУ) продовжує формувати нову модель охорони кордону.

Про це розповів речник ДПСУ Андрій Демченко.

За його словами, наразі ДПСУ посилює свої можливості, створюючи підрозділи нового зразка бригадного типу. Саме цим спричинено збільшення чисельності штату Державної прикордонної служби.

“Формування прикордонних загонів бригадного типу триває вже не перший місяць. У нашому складі вже є такі бригади: “Сталевий кордон”, “Помста” і “Гарт”. І, відповідно, ми й далі продовжимо розвивати цей напрям”, — розповів Демченко.

Як уточнив спікер, особливість таких підрозділів — у можливості здійснювати бойові дії, маючи на озброєнні артилерію та інші засоби для ураження техніки противника.

“Нові сформовані прикордонні загони такого бригадного типу більше націлені саме на військову складову. Тому вони посилюються відповідним озброєнням і технікою. Наприклад, засобами знищення авіації та бронетехніки противника тощо”, — зазначив він.

Він також додав, що нові підрозділи братимуть під контроль державний кордон, коли Україна вийде на всю протяжність свого міжнародно визнаного кордону.

“Нова модель охорони кордону — це буде не захист, а саме оборона. Прикордонники, як і раніше, залишатимуться першими на кордоні. Тому вони повинні мати потужні засоби, щоб у разі небезпеки відбити атаку ворога. Адже Росія нікуди не зникне. Вона, як і раніше, залишиться сусідом України. І українським прикордонникам потрібно бути готовими до будь-якого розвитку подій”, — резюмував спікер ДПСУ.