$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +23 Київ

МВС Росії оголосило Зеленського і Порошенка в розшук. В Офісі президента відреагували

МВС Росії оголосило Зеленського і Порошенка в розшук. В Офісі президента відреагували МВС РФ не уточнює, за якою кримінальною статтею Зеленського оголосили в розшук
Фото: president.gov.ua

На сайті МВС країни-агресора Росії з'явилося повідомлення про розшук президента України Володимира Зеленського, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Дата появи картки Зеленського на сайті МВС РФ невідома, російські ЗМІ, зокрема "Новая газета Европа", масово написали про це 4 травня. За інформацією видання "Медиазона", яке у лютому аналізувало базу розшуку російського МВС, картку оформили не пізніше ніж 22 лютого, до того ж в "управлінні МВС ДНР".

Повідомляють, що МВС РФ оголосило в розшук Зеленського "за статтею КК", тобто Кримінального кодексу РФ. За якою саме, не уточнюють.

На сайті опубліковано довоєнну фотографію Зеленського і його дані, інших подробиць у МВС Росії не вказали.

Прессекретар українського президента Сергій Никифоров у коментарі "РБК-Україна" порадив російському МВС "спочатку пошукати совість та здоровий глузд".

"Новая газета Европа" зазначає, що Зеленський став другим главою держави, оголошеним у розшук МВС Росії. Раніше в розшук було оголошено прем'єр-міністерку Естонії Каю Каллас.

Окрім того, за даними російського пропагандистського агентства ТАСС, у базі розшуку МВС РФ з'явилася сторінка п'ятого президента України Петра Порошенка. Лідера "Європейської солідарності" також розшукують "за статтею КК", деталей, окрім персональних даних Порошенка, у його картці немає.

Контекст

Раніше російська влада вже оголошувала в розшук українських чиновників і політиків, зазначає "Русская служба ВВС". У базі МВС з'явилися картки ексміністра фінансів України Олександра Шлапака, колишнього голови Нацбанку Степана Кубіва, секретаря РНБО України Олександра Литвиненка. У грудні 2023 року в розшук у Росії було оголошено керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова.

"Медиазона" 13 лютого писала, що у списку розшукуваних у РФ указано щонайменше 176 громадян України. Зокрема, у російському розшуку перебувають троє колишніх міністрів оборони України (Михайло Коваль, Степан Полторак та Андрій Загороднюк), троє колишніх головнокомандувачів ЗСУ (Михайло Куцин, Руслан Хомчак, Валерій Залужний), колишні депутати Верховної Ради й інші чиновники та генерали, а також бізнесмени, телеведучі тощо. Окрім того, у РФ розшукують десятки європейських та американських політиків.