За словами Івана Тимочка, голови Ради резервістів Сухопутних військ, останнім часом спостерігається активізація російських військ на всій лінії фронту. Це не випадково, оскільки до 9 травня росіянам потрібні «здобутки» на фронті для подальшої пропагандистської роботи в домашніх умовах. Тимочко наголосив на тому, що для Росії важливо зайняти певні території та представити це як успіх у воєнному конфлікті.

Так званої здобиччю для росіян може стати якийсь український опорний чи невеличкий населений пункт, бо їм важливо відрапортувати про «перемогу».

«Звичайно, що ризики є по всій лінії фронту, бо активність ворога надзвичайно висока», – наголосив Тимочко.

Слова Тимочка свідчать про те, що російські війська можуть спрямувати свої дії на українські міста та населені пункти навколо них, щоб «забезпечити» собі здобич. Це може стати частиною їхнього стратегічного плану до святкування Дня Перемоги.

Зокрема, Тимочко вказав на напрямок до Часового Яру, який росіяни розглядають як потенційний плацдарм для майбутніх військових дій в напрямку Краматорська, Слов’янська та Костянтинівки. Також він зазначив, що українські міста, розташовані на шляху російської агресії, перебувають під підвищеною загрозою.

«Ми розуміємо їхню активність, скажімо, на Авдіївському напрямку – це Вугледар, Покровське, Курахове. Вони розраховують втілити свої наміри, щоб вже з півдня і півночі зайняти Донецьку область. При цьому нагадав, що ворог вже кілька дат називав для захоплення Донецької області, але це не стало реальністю», – сказав військовослужбовець.

Тимочко зазначає, що можуть бути небезпечними й інші напрямки.

«Путіна дуже муляє те, що наші війська утримують і Роботине, і Кринки», – сказав він.

З огляду на це, Путін 8 чи 9 травня, виступаючи перед росіянами, міг розказати про якусь велику в його розумінні перемогу.

«Для України зараз дуже важливе якнайскоріше надходження озброєння від партнерів. «Усе залежатиме від того, яка зі сторін зуміє до моменту наступу росіян чи контрнаступу підготуватися максимально якісно та ефективно», – наголосив він.

Варто відзначити, що заяви Тимочка свідчать про те, що ситуація на сході України залишається напруженою та небезпечною. У цих умовах важливо, щоб Україна та її партнери забезпечили належний захист та підтримку для Збройних Сил України, щоб вони могли ефективно протистояти будь-яким загрозам та діям російської агресії.

Також нагадаємо, що раніше повідомлялось, що 30 квітня в районі Авдіївки російські війська вперше за кілька днів не здійснили жодних підтверджених наступів, тоді як українські джерела повідомляли, що на напрямку Бахмут-Часів Яр російські війська здійснили кілька атак більше, ніж біля Авдіївки. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

У ранкових і вечірніх зведеннях Генштабу України за 30 квітня зазначено, що загалом за добу українські війська відбили 47 атак РФ на Авдіївському напрямку та 57 атак росіян на Бахмутському напрямку, причому значно більше атак на напрямку Часів Яр. Звітів за один день недостатньо, щоб встановити закономірність, але це може свідчити про те, що російські війська дещо сповільнюють швидкість атак навколо Авдіївки, водночас відновлюючи наступальні поштовхи навколо Часового Яру, як нещодавно прогнозував ISW.

Приблизно з 20 квітня російські війська зосередилися на нарощуванні тактичного успіху поблизу Очеретиного (на північний захід від Авдіївки) та Новокалинового (на північ від Авдіївки), але станом на 30 квітня темпи підтвердженого просування, здається, сповільнилися.