Великдень – найважливіше свято у церковному календарі, а життя кожного християнина, як і католика, і православного.

День, коли всі святкують воскресіння Христа та спасіння душ усіх християн. Свято має величезне релігійне та культурне значення і давно увійшло у життя кожного з нас. Незалежно від віку та ступеня релігійності.

Великдень 2024, скріншот: YouTube
Великдень 2024, скріншот: YouTube

Традиції Великодня: кому варто до них прислухатися

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

Традиції Великодня добре відомі кожному українцю. На свято прийнято готувати та прикрашати яйця – символ вічності кола життя та щедрості природи. Воскресіння Христа і спасіння всіх людей прийнято також відзначати, роблячи кутю, випікаючи та подаючи до столу Паски (паски), які також можна прикрашати відповідно до народних традицій і власного смаку.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж
Показати ще

Звичайно ж, Великдень – час іти до церкви. Християни відвідують всеношну пасхальну службу, а потім хрестять у храмах частування, які пізніше подають на святкові столи.

Що не можна робити на Великдень та чому: повний список

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

Великдень – найважливіше християнське свято і поряд із багатьма традиціями має й безліч заборон, серед яких варто назвати такі:

Не можна скупитися: Христос своєю жертвою викупив смертні гріхи людей, одним із яких є саме жадібність. Виявляти це почуття саме цього дня – подвійно грішно. Церква загрожує карою за жадібність по відношенню до рідних і близьких і особливо до тих, хто відчуває потребу – хворим, жебракам, бездомним, сиротам чи божевільним. Потрібно бути щедрим, але в міру: ділиться їжею, роздавати дрібні гроші, і головне бути щедрим на емоції. Усміхайтеся, смійтеся, радійте і жартуйте, даруйте подарунки, листівки, зробіть вироби, будьте уважними до вагітних та старих людей. Важливо бути уважним не лише до віруючого, а й до атеїста.

На великий тиждень заборонено лаятись, заздрити, сумувати без причини та сумувати. Великдень – свято вічного життя, на яке грішно вдаватися до негативних емоцій без причини. Якщо ви хворі або в горі, то церква вибачить вас, якщо ж навпаки, то ви грішите, не радіючи на Великдень. Уникайте матюка, лайки, не дозволяйте собі злитися або заздрити, не робіть і не бажайте іншому зла.

У побуті не можна робити такі речі:

  • лаятися;
  • з'ясовувати відносини;
  • розмовляти на неприємні теми;
  • ображатися;
  • дратуватися;
  • скаржитися;
  • псувати настрій іншим.

Не переїдайте і не напивайтеся: Великдень – світле свято, але це не підходить для обжерливості та пияцтва, які є тяжкими гріхами, за які постраждав Ісус. Важливо святкувати радіти, смачно поїсти та випити, але у Великдень важливо у всьому мати міру.

Заборонено робити не термінову роботу: На Великдень можна працювати, але якщо ця робота є вкрай важливою і її неможливо відкласти. Церква забороняє в цей день працювати по дому, проводити не терміновий ремонт чи переробку, прибирати та займатися різними спекуляціями, оскільки великодні обряди вважаються важливішими за рутинні справи.

Не можна відвідувати цвинтарі: Великдень – свято живих, які відзначають перемогу над смертю та вічне життя У той день на місця поховань православним нічого не слід робити. З цієї причини на великодньому тижні не можна сумувати про померлих, у церкві категорично заборонено проводити поминальні служби та відвідувати цвинтар. Поминальні дні, присвячені спогадам про померлих та відвідування місць їх поховання, пройдуть наступними вихідними після Великодня і називаються поминальними днями, на які роблять спеціальні служби. Зазначимо, що мертві часто можуть приходити у снах перед Великоднем, що священики часто пов'язують із тим, скільки саме їх згадують рідні.

Кладовище. Фото: скрін youtube
Кладовище. Фото: скрін youtube

Згідно з православними канонами, до церкви не можна приносити ряд продуктів і речей:

  • алкоголь, крім кагору;
  • продукти, виготовлені з крові тварин;
  • сіль та спеції;
  • фрукти та овочі;
  • коштовності, прикраси (навіть ті, що зроблені власноруч), гроші, документи.

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

Нагадаємо, що не лише паски, крашанки та сіль: що обов'язково має бути у великодньому кошику та чому.

Раніше ми повідомляли про молитви за мир в Україні та за здоров'я близьких: найважливіші слова до Господа на Великдень-2024.