Виплати по інвалідності в Україні регулюються на основі кількох ключових параметрів, серед яких особливе місце займають вік особи, її трудовий стаж, а також група інвалідності, що призначається спеціальною медичною комісією в залежності від ступеня обмеження здоров'я.

Залежно від цих факторів розраховується сума виплати. Наприклад, особи з інвалідністю I групи мають право на отримання 100% суми звичайної пенсії за віком, II групи - 90%, тоді як особи з інвалідністю III групи отримують 50% пенсії.

Людина з інвалідністю
Людина з інвалідністю

Крім того, державою встановлені мінімальні розміри виплат, які не можуть бути нижчими за певний поріг, незалежно від інших факторів. Для I групи інвалідності ця сума складає 2760 гривень, для осіб з інвалідністю II та III груп, які не працюють - 2520 гривень, а для тих, хто продовжує працювати - 2093 гривні.

Важливо зазначити, що для військових пенсіонерів з інвалідністю діють спеціальні тарифи. Після індексації у березні мінімальні виплати для них становлять: для осіб з інвалідністю І групи - 15 347 гривень, ІІ групи - 12 396 гривень, ІІІ групи - 8500 гривень.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Також окремі виплати передбачені для учасників бойових дій та осіб, що постраждали під час Революції гідності, які становлять мінімум 4958 гривень.

Ці правила і розміри виплат станом на травень залишаються без змін, що означає використання існуючих розрахункових формул без внесення нових коректив.

Нагадаємо, нові правила аліментів: чого очікувати батькам у 2024

Вам буде цікаво дізнатися важко, але цілком реально: як пенсіонеру збільшити свої виплати на понад 50%