Коли настає час прощання з пенсіонером, багато хто звертається за допомогою на поховання. Але хто саме отримує цю допомогу? Допомога виплачується тим, хто зазнав фінансових витрат на поховання померлого.

Сума допомоги залежить від закону, за яким було призначено пенсію.

Якщо пенсіонер отримував пенсію згідно із Законом України про пенсійну підтримку осіб, звільнених з військової служби, або подібними законами, допомога становить не менше тримісячної пенсії, але не менше ніж п'ятиразовий мінімальний рівень для працездатних осіб (13420 гривень).

Пенсіонерка, фото: youtube
Пенсіонерка, фото: youtube

Для тих, хто отримував пенсію за іншими законами, сума допомоги складає дві пенсії, одержані на момент смерті.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Де та як отримати цю допомогу?

Звернутися за допомогою можна до будь-якого пенсійного фонду через сервісний центр України. Гроші зараховуються на банківський рахунок того, хто сплатив за поховання.

Якщо одержувач не має рахунку, виплата здійснюється через міжнародну систему "Швидка копійка", де заявник може отримати кошти в будь-якому відділенні ощадного банку, пред'явивши паспорт та ідентифікаційний код.

пенсіонери, фото: Уніан
пенсіонери, фото: Уніан

Які документи знадобляться?

Заявник повинен надати паспорт та ідентифікаційний код, заяву на допомогу, свідоцтво про смерть, уривок із реєстру цивільних актів про смерть та інформацію про банківський рахунок.

Важливо враховувати, що якщо пенсіонер пішов із життя за межами України, а реєстрацію його смерті було виконано у компетентних органах іншої країни, то законодавство може не передбачати видачу виписок чи сертифікатів, прийнятих в Україні.

У такому разі заявник повинен надати свідоцтво про смерть або інший документ, легалізований відповідно до законодавства.

Пенсіонери, фото з відкритих джерел
Пенсіонери, фото з відкритих джерел

Як щодо термінів?

Тимчасових рамок отримання допомоги на поховання немає.

Щодо допомоги поховання для застрахованих осіб, вона надається у разі смерті застрахованої особи або членів її сім'ї, які були підтримуваними.

Членами сім'ї, які вважаються підтримуваними, є особи, які повністю залежні від померлого і отримували від нього постійну та основну фінансову підтримку.

Розмір допомоги на поховання для застрахованих осіб або тих, хто перебував на їх забезпеченні, встановлюється Радою Пенсійного фонду України, але не може бути меншим від мінімального рівня коштів для існування для осіб, які втратили працездатність.

З 1 січня 2023 року розмір цієї допомоги встановлено на рівні 4100 гривень.

Раніше ми писали про те, що з приватників буде не так багато: кому піднімуть пенсії в останній місяць весни

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хто може сподіватися