Основна ціль українців сьогодні — позбавити Росію засобів, якими вони здійснюють терор України та підтримують свої війська під час штурмів. Основними із цих засобів — є авіація.

Але, США разом з Україною розв’язали цю проблему, бо тепер завдяки далекобійним ракетам, наші військові зможуть завдавати удари по важливих ворожих цілях. І в будь-якому випадку — російські аеродроми будуть палати.

Російські окупанти продовжують проводити наступальні операції на Півдні та Сході України. Внаслідок цього кількість ліквідованих військовослужбовців РФ збільшується, зокрема через удари ракети ATACMS по місцях скупчення сил противника. Про це в ефірі телемарафону повідомив генерал-лейтенант у відставці та ексзаступник начальника Генерального штабу ЗСУ Ігор Романенко.

За його словами, чітко видно наслідки ударів по російським окупантам із використанням ракет ATACMS.

«Завдяки тому, що вони застосовуються на більшій дальності – до 300 км і саме по місцях скупчення ворога, логістичних місцях, аеродромах, де ворог не очікував такого впливу. Бойові частини цих ракет касетні, вони застосовують в першу чергу проти піхоти і легкоброньованих цілей. Застосування саме по таких цілях є найбільш ефективним», — прокоментував він.

Романенко зазначив, що останні дані стосуються ударів по літаках противника, які перебувають на аеродромах — «Кущевська» та інших.

«Оскільки застосування було неочікуваним по цих місцях, ворог швидко намагається те, що залишилося боєготовим, розосередити, щоб зменшити свої втрати. Процес іде з застосуванням нових для нас елементів, якими є ATACMS з дальністю не 130, а 300 км», — резюмував Ігор Романенко.

Нагадаємо, як раніше повідомляли ЗМІ, найближчим часом Україна може очікувати новий пакет військової допомоги, який включатиме в себе далекобійні ракети ATACMS. Цей пакет оцінюється у 1 мільярд доларів і, за повідомленням CNN, має бути відправлений до України із запасів американської армії. Такий варіант постачання є найшвидшим серед інших доступних.

За даними видання, Україні буде постачатися зброя із запасів американської армії. Такий шлях є найшвидшим з інших доступних.

«Під час брифінгів у Конгресі протягом останніх тижнів представники адміністрації зазначили, що США, ймовірно, вперше надішлють Україні ATACMS великої дальності як частину нового пакета допомоги», – йдеться у повідомленні.

У Білому домі обіцяють надіслати Україні допомогу у якнайшвидші терміни після того, як Сенат проголосує за законопроєкт.

На думку фахівців Інституту вивчення війни, надані Україні ракети ATACMS можуть послабити російську логістику, загрожувати ударами по аеродромах та складах РФ.

«Надходження ракет великої дальності ATACMS у достатній кількості дозволить українським військам погіршити матеріально-технічне забезпечення армії РФ та загрожувати російським аеродромам у глибоких тилах», — йдеться у звіті.

На думку експертів ISW, надані Україні ракети ATACMS можуть послабити російську логістику, загрожувати ударами по аеродромах та складах РФ. Проте для України вони матимуть оперативне значення за умови підсилення цих ударів наземними операціями підрозділів ЗСУ.

«Ситуація на полі бою продовжуватиме погіршуватися доти, доки українські війська не зможуть отримати та використовувати достатню кількість військової техніки, і в найближчій перспективі українським військовим, можливо, все ще буде важко захищатися від російських військ поблизу Часового Яру та на північний захід від Авдіївки», – йдеться у звіті.

Експерти наголошують, що місяці затримки, можливо, дали російським військовим час підготуватися до загроз, які становитиме Україна за наявності ракет ATACMS.

Окрім того, поява ракет великої дальності ATACMS також може становити значну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах та змусити російське командування вибирати між укріпленням існуючих складів та подальшим розосередженням складів по всій тимчасово окупованій території в Україні.