Окупанти активізували штурмові дії на півдні. Ворог посилено атакує у Кринках Херсонської та Роботино Запорізької областей. Ситуація стабільна, ЗСУ відбивають ворожі атаки. На цьому наголосив представник Сил оборони Півдня України Дмитро Плетенчук.

В ефірі всеукраїнського телемарафону UA Разом він розповів про те, що російські війська активізувалися, ймовірно, для того, щоб «здобути перемоги» до свят.

«Ситуація у нас відносно стабільна. Єдина — вчора була помітно більша кількість спроб штурмів — 19. Зазвичай цей показник трохи нижчий. Мабуть, окупанти напередодні Великодня вирішили так само здобути чергові «перемоги» до свят. Але всі вони були зупинені, ворог із втратами Але, проте, така активність була помітна», — зазначив Плетенчук.

Також він додав, що вже вранці 5 травня окупанти провели шість спроб штурмових дій.

«Здебільшого — це Херсонський напрямок, усім відомі Кринки, де ворог намагається безуспішно вибити українських морпіхів та Роботино, де росіяни також докладають зусиль, щоб витіснити підрозділи ЗСУ з позицій», — додав Дмитро Плетенчук і наголосив, що фіксувалися кілька спроб штурмів і в районі острова Нестрига на Херсонщині

Щодо інших напрямків, то окупаційні війська Росії вночі проти 4 травня тактовно просунулися на північний захід від Авдіївки, біля селища Архангельське, після відступу з цього району Сил оборони України. ЗСУ відступають у Донецькій області, щоб виграти годину до прибуття допомоги на Захід.

Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Військовий блогер РФ оприлюднив відео, де бійці російського батальйону «Лавіна» 132-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус «ДНР») підіймають прапор біля селища Архангельське. ISW установила географічну прив’язку цього відеозапису до північної частини населеного пункту. Оприлюднені 4 травня додаткові геолокаційні кадри вказують на те, що російські війська просунулися на східній околиці Архангельського.

Захоплення Росією цього селища також вказує на те, що російські війська, ймовірно, контролюють Керамік і Новокалинове (на південному сході від Архангельського). стверджують, що російські війська зайшли до селища у ніч від 3 на 4 травня після відходу українських військ», — пишуть аналітики ISW.

Російський військовий блогер також стверджував, що війська РФ проводили наступальні операції для захоплення Архангельського в кілька етапів: тиждень тому російські війська наступали з Очеретиного, а 3 травня російські війська з Кераміки (на схід від Очеретиного) захопили селище.

«Українські війська, можливо, вирішили обміняти простір на годину, в очікуванні на прибуття масштабної допомоги від США на фронт найближчими тижнями – це рішення для недостатньо забезпечених ресурсами сил, які можуть оточити з флангу. Водночас, російські війська інтенсифікують наступальні операції, оскільки намагаються скористатися обмеженим часом вікном до прибуття західної військової допомоги.

Аналітики зазначають, що росіяни вирішили використати зону, де вони, найімовірніше, отримають тактичні переваги у найближчому майбутньому. Однак незрозуміло, чи будуть вони продовжувати рух на північ до Торецька, чи повернутися до свого попереднього фокусування на Покровську на північному заході.

В ISW додали, що російські війська вже перекинули на лінію фронту на північний захід від Авдіївки приблизно дивізійну силу (переважно чотири бригади Центрального військового округу — ЦВО) та продовжують перекидати до цього району додаткові сили.

Відзначимо, що журналісти The New York Times опублікували матеріал, у якому йдеться про те, що США не очікують на обвал оборони ЗСУ, Росія не здатна на блискавичний прорив. Зокрема, понад десяток чиновників зі Штатів та Європи вважають, що окупанти просуватимуться лише незначно і не зможуть досягти великих масштабів у наступах до 9 травня.

Крім цього, аналітики в уряді США стверджують, що Україна зможе стабілізувати лінію фронту завдяки новій військовій допомозі від західних союзників, але це може зайняти певний час. У найкращому разі це вдасться зробити влітку, а в гіршому – до кінця року.