Українські банки проводять регулярний фінмоніторинг транзакцій клієнтів і в деяких випадках можуть застосувати санкції. Про це йдеться у матеріалі порталу "На пенсії".

Під фінмоніторинг підпадають усі перекази понад 400 тисяч гривень, але часом у полі зору банку можуть опинитися перекази і на куди скромніші суми. Це можливо, якщо на рахунку клієнта фіксується нетипове переміщення коштів.

Переказ коштів. Фото: YouTube
Переказ коштів. Фото: YouTube

Наприклад, банк може заблокувати картку чи конкретний переказ, якщо з цього приводу раптово почали переводитися значні суми. Або якщо гроші почали надходити від різних осіб, які не пов'язані з власником рахунку.

Такі операції блокуються банками, щоби з'ясувати причину нетипових транзакцій. Якщо клієнт не може пояснити походження грошей і довести їхню законність, то дані можуть передаватися до фіскальних органів за підозрою в нелегальній торгівлі.

Популярні новини зараз
Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Карта ПриватБанку. Фото: скрін youtube
Карта ПриватБанку. Фото: скрін youtube

Після цього контролюючі органи можуть звернутися до суду і вже за його рішенням може бути виписаний штраф.

На яку суму можуть оштрафувати?

Якщо було доведено, що фізична особа займається нелегальною торгівлею, сума штрафу може становити від 17 до 34 тисяч гривень. Крім того, особи можуть конфіскувати кошти, отримані від незаконної торгівлі, продукцію та знаряддя виробництва.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею".

Також наш портал інформував, Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки.

Крім того, ми писали, клієнти Monobank скаржаться на безпричинне блокування карток: навіть переказ 100 гривень може стати "фатальним".