Багато хто вважає, що Великий піст закінчився Великоднем 5 травня 2024 року і все на цьому, але важливий також тиждень після Світлого свята.

Давайте розберемося у православних традиціях недеоя 6-12 травня 2024 року і розберемо все щодня, адже настала Світла Седмиця.

Радониця, скріншот: YouTube
Радониця, скріншот: YouTube

Щодня Світлого тижня, так само як і під час попереднього Страсного тижня, має своє особливе значення і звичаї.

У понеділок з цього дня починаються візити один до одного. Згідно з традицією, ці візити мають здійснюватися представниками чоловічої статі, тоді як їхні сім'ї залишаються вдома. При цьому потрібно приносити подарунки для господарів візитів.

Популярні новини зараз
Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

У вівторок , на другий день Великоднього тижня, жінки вирушають у гості, тоді як їхні чоловіки залишаються вдома або на роботі. Слід зазначити, що в сучасному світі ці традиції вже майже не дотримуються, тому сім'ї частіше організовують сімейні зустрічі із родичами та близькими.

У середу, у цей день Світлої Седмиці, мешканці села проводили хороводи, які тривали до святкування Трійці. З цього дня припинявся піст, і можна було розпочинати вживання скоромної їжі, включаючи вино (хоча вживання міцних спиртних напоїв не рекомендується).

Сніданок, омлет, фото: Знай.ua
Сніданок, омлет, фото: Знай.ua

У четвер , починаючи з цього дня, дівчатам дозволялося влаштовувати оглядини, виходити на пагорби та виконувати пісні, які чіпали серця оточуючих.

П'ятниця отримала свою назву — «Прошений», бо згідно з традиціями цього дня молодята приймали близьких родичів. Для підтримки здоров'я молоді дівчата вмивались крижаною водою.

У суботу можна було робити пропозиції та знайомитися з батьками майбутнього подружжя. З цього дня дозволялося займатися всіма домашніми справами.

У неділю , також відомий як "Червона гірка", було вважається невдалим сидіти вдома для хлопців і дівчат, які ще не були одружені. Молоде покоління активно влаштовувало знайомства.

Радониця, скріншот: YouTube
Радониця, скріншот: YouTube

Протягом цих 7 днів постити не прийнято, проте важливо пам'ятати, що введення їжі до раціону має бути поступовим, щоб уникнути проблем зі шлунком. Не варто занурюватися в смуток та негативні думки. Дуже важливо зберігати радісний настрій, адже сталося диво, і цьому слід радіти, обмінюючись теплими побажаннями та подарунками.

Заборонено залучатися до конфліктних ситуацій та відвідувати цвинтарі.

Подружжю не слід заглиблюватися в інтимні стосунки, важливо насолоджуватися духовною близькістю.

У вівторок рекомендується прийняти водні процедури, а у середу варто уникати непотрібної роботи.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.