$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +18 Київ

Росія заявила, що розглядатиме всі літаки F-16 в Україні як носії ядерної зброї

Росія заявила, що розглядатиме всі літаки F-16 в Україні як носії ядерної зброї У МЗС РФ назвали заплановані постачання винищувачів F-16 "цілеспрямованою провокацією" з боку США й НАТО
Фото: EPA

У МЗС РФ назвали "провокацією" заплановані невдовзі постачання багатофункціональних винищувачів F-16 в Україну. Про це йдеться в опублікованій 6 травня на офіційному сайті відомства заяві у зв'язку із проведенням країною-окупантом навчань із відпрацювання навичок застосування нестратегічної ядерної зброї.

"Найближчим часом очікують на появу на українському ТВД [театрі воєнних дій] багатофункціональних літаків F-16 американського виробництва. Ми не можемо ігнорувати той факт, що ці авіазасоби належать до платформ подвійного оснащення – неядерного і ядерного", – ідеться в повідомленні.

У МЗС РФ згадали, що літаки саме цього типу "багато років становили основу авіапарку, який застосовують у так званих спільних ядерних місіях НАТО".

"Безвідносно до того, у якій саме модифікації постачатимуть ці літаки, будемо сприймати їх як носії ядерної зброї і розглядати цей крок США й НАТО як цілеспрямовану провокацію", – вказано в російській заяві.

Також у МЗС РФ згадали постачання Україні британських і французьких далекобійних ракетних систем, а також американських ракет сімейства ATACMS, "які віднедавна передають Києву і які здатні уражати цілі у глибині російської території".

6 травня президент країни-окупанта РФ Володимир Путін доручив Генеральному штабу РФ підготуватися до навчань із застосування нестратегічної ядерної зброї. У МЗС РФ розраховують, що навчання "остудять гарячі голови в західних столицях".

Спікер Путіна Дмитро Пєсков пояснив, що приводом для навчань стали заяви європейських та американських політиків "про готовність і навіть намір" скерувати війська в Україну.

Контекст

Надати Україні F-16 після завершення навчання пообіцяли Нідерланди, Данія, Норвегія, а також Бельгія (із 2025 року). Перші F-16 мають доправити в Україну до літа 2024 року, зазначили в міноборони Великобританії.

22 січня тодішній речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що українські пілоти в межах навчання на F-16 уже літають на них з інструкторами. За його словами, для передання Україні винищувачів поки не зовсім готові пілоти, інфраструктура, інженери "й інші чинники, про які менше говорять".

У березні видання The New York Times писало, що до літа 2024 року 12 українських пілотів будуть готові до бойових вильотів після 10 місяців навчання в Данії, Великобританії і США. Україна до цього моменту матиме шість літаків F-16.

Речник ПС ЗСУ Євлаш 29 квітня зазначав, що Україна опрацьовує методи захисту F-16 на аеродромах від російських ударів і готує укриття для літаків, на що потрібні "колосальні кошти".