Домашні котики, як і ми, потребують різноманітності та фізичної активності. Без цього вони можуть стати нудними чи навіть розвинути ожиріння та небажану поведінку. І ось, багато людей почали думати про прогулянки зі своїми пухнастиками на повідку.

І начебто все логічно – на вулиці свіже повітря, цікаві запахи, що ще потрібно для щастя?

Але як виявилося, справа не така проста. Є думка, що прогулянки з кішкою можуть бути досить стресовими для них.

Кіт на повідку / фото: Pinterest
Кіт на повідку / фото: Pinterest

Уяви, ти, мирний домашній пухнастик, і раптом шум, запахи собак, незнайомі люди. Кішкам, як правило, не дуже подобається, коли щось змінюється в їхній звичайній рутині, а прогулянка на вулиці це саме така зміна.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Коли вони злякані чи стривожені, їхня перша реакція – сховатися чи втекти. Адже у кішок у крові прагнення зберегти контроль над ситуацією, а у новій обстановці вони цей контроль можуть втратити. Це може викликати стрес та тривогу.

Тому багато фахівців, у тому числі і РСПКА, не рекомендують вигулювати кішок на повідку. Адже на вулиці їм доводиться стикатися з багатьма непередбачуваними ситуаціями – собаками, гучними звуками, автомобілями. А коли котику страшно, він може намагатися втекти чи сховатись – на дерево, на свого господаря.

Кіт на повідку / фото: Pinterest
Кіт на повідку / фото: Pinterest

Якщо ви все-таки зважилися на прогулянки зі своїм котом, почніть з малого і почніть ще з дитинства. Подібно до того, як ми вчимо дітей ходити на повідку, так і кішки потребують навчання. Почніть з звикання до шлейки будинку.

Дозвольте вашій кішці освоїтися з новим аксесуаром, використовуючи ласощі та похвалу, щоб створити позитивне асоціативне сприйняття. Як тільки ваш вихованець звикне до шлейки, ви можете почати короткі прогулянки на задньому дворі.

Це дозволить вашій кішці вивчити навколишню територію в безпечній обстановці, а вам контролювати ситуацію.

Кіт на повідку / фото: Pinterest
Кіт на повідку / фото: Pinterest

Перед тим як вийти на вулицю, обов'язково переконайтеся, що ваша кішка оновила свої щеплення проти інфекційних захворювань і пройшла процедури запобігання бліхам, кліщам і глистам. Це важливо для її здоров'я та безпеки.

Також варто переконатися, що ваша кішка ідентифікована за допомогою мікрочіпа, щоб у разі втечі її можна було швидко знайти та повернути додому.

Але найкраще, якщо у вашої кішки буде можливість насолоджуватися свіжим повітрям у безпечній обстановці, наприклад у вольєрі або на закритому дворі. Так ви зможете вберегти її від стресу та небезпек, які можуть чекати на вулиці.

Нагадаємо, лиже - значить любить? Господарі котів дізналися дещо унікальне для пушистиків

Раніше ми писали про те, що тисячі людей масово "надули" на 16 баксів неіснуючою квіткою у вигляді котиків