StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Церковне свято 8 травня: що категорично заборонено робити у Світлу середу

7 травня 2024, 08:30оновлено 9 травня, 10:15
1383
Що не можна робити у Світлу середу - Главред зібрав корисну інформацію про релігійне свято, яке відзначають 8 травня.
Церковне свято 8 травня: що категорично заборонено робити у Світлу середу
Свято 8 травня / колаж: Главред, фото: pomisna.info

Свято 8 травня має важливе духовне значення для кожного: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Радимо також прочитати цікавий матеріал: Гороскоп на сьогодні 8 травня: Левам - флірт з колегою, Терези - зробіть те, що довго відкладали.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у Світлу середу на апостола і євангеліста Іоанна Богослова, преподобного Арсенія Працьовитого і Пимена.

відео дня

Яке свято 8 травня

В Україні та світі 8 травня відзначають такі свята:

  • День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
  • День пам’яті та примирення в Україні
  • Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

Церковне свято 8 травня

За новим церковним календарем, 8 травня в Україні відзначають Світлу середу у Великодній тиждень. Також у цей день вшановують пам'ять апостола і євангеліста Іоанна Богослова, преподобного Арсенія Працьовитого і Пимена. 8 травня також поминають загиблих у Другій Світовій війні.

У християнстві Святий тиждень після Великодня включає в себе Великодню неділю і шість наступних днів до Томиної неділі, або як кажуть в народі, до Антипасхи. Впродовж Великодньої седмиці після богослужіння здійснюються хресні ходи. Віряни у ці дні на службах співають святкові піснеспіви, а священик всіх кропить святою водою.

В народі розповідали, що у Світлу середу молодь влаштовує веселощі та гуляння із хороводами та іграми. Також вважалось, що незаміжні дівчата у цей день просили про хорошого чоловіка та швидке заміжжя.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Чого не можна робити у Світлу середу

  • У цей день заборонено сумувати, вживати лайливі слова та сваритись, адже так можна накликати біду, що буде тривати аж до наступного Великодня.
  • У Великодню седмицю не потрібно дотримуватися посту. Навпаки, варто радіти й насолоджуватися різними стравами.
  • У цей день не можна навантажувати себе будь-якою важкою працею.

День Ангела 8 травня

8 травня свої іменини відзначають власники таких імен як Адріан, Арсеній, Іван, Ян.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти