На півдні України через кліматичні зміни рослини ростуть швидше, тому фермерам доведеться розпочинати жнива надзвичайно рано, уже наприкінці травня чи на початку червня.

Про це повідомив Юрій Кормишкін, керівник групи компаній "АЕК", на своїй сторінці у Facebook. За його словами, на полях компанії ТОВ "СП "ПАЕК" уже можна спостерігати викидання колосся у пшениці та ячменю, що є явним показником того, що рослини активно вступили у фазу завершення свого зростання.

Зазвичай цей процес відбувається пізніше, але зміни кліматичних умов спричинили його прискорення. Кормишкін наголошує, що якщо у найближчі тижні випаде дощ, аграрії зможуть почати збір врожаю у першій декаді червня.

Польові роботи, збирання врожаю / фото: Freepik
Польові роботи, збирання врожаю / фото: Freepik

Якщо не буде дощів, доведеться збирати урожай ще раніше, що може погіршити його кількість та якість. Також, більшість зимових культур на полях компанії виросли швидше звичайного приблизно на 3-4 тижні.

Популярні новини зараз
Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Це сильно відрізняється від звичайного, і може вплинути не тільки на цей сезон, а й на плани посіву в майбутньому.

Кормишкін закликає до співпраці з науковою спільнотою для розробки нових сортів культур, які були б більш адаптовані до змінюваних кліматичних умов.

комбайн, жнива
комбайн, жнива

Він вірить, що дослідження і розробка нових сортів рослин допоможуть фермерам справлятися з кліматичними змінами і залишатися успішними.

Нагадаємо, жінки змушені опановувати трактори: чоловіків стає все менше у професії

Вам буде цікаво дізнатися фермерам пропонують збільшити врожаї за допомогою супутника: що треба робити