Україна втратила свого 2-разового чемпіона Європи з важкої атлетики, Олександра Пєлєшенка. Державний тренер збірної, Віктор Слободянюк, підтвердив його загибель на війні проти Росії через свою сторінку у Facebook.

«Війна забирає найкращих… Захищаючи Україну від загарбників, сьогодні, 6 травня, героїчно загинув Заслужений майстер спорту України, дворазовий чемпіон Європи (2016, 2017), учасник Олімпійських ігор з важкої атлетики Олександр Пєлєшенко. Висловлюю щирі співчуття родині та близьким Олександра! Це дуже важка втрата для всієї важкотлетичної спільноти України. Герої не вмирають», – йдеться в дописі.

Олександр Пєлєшенко загинув 5 травня, виконуючи бойове завдання. Він приєднався до української армії у 2022 році.

«З перших днів повномасштабного вторгнення Олександр став до лав ЗСУ. Вчора надійшла сумна звістка про його загибель», – повідомляється на сторінці НОК України у Telegram.

На момент загибелі Пєлєшенку було 30 років. На великих міжнародних турнірах важкоатлет виступав у період з 2015 до 2017 років, після чого у 2018-му його дискваліфікували від змагань через позитивний допінг-тест, на якому виявили заборонену речовину хлорталідон в його організмі. Дискваліфікація важкоатлета тривала до 2026 року.

Варто зазначити, що Олександр Пєлєшенко мав такі досягнення:

  • 2-разовий чемпіон Європи у вазі 85 кг у 2016 та 2017 роках. Крім золотих медалей за сумою, Пєлєшенко у ці роки виборював й «малі» нагороди: у поштовху (у 2016 році) та ривку (2017 році).
  • Учасник Олімпійських ігор-2016: зупинився за крок від олімпійської медалі, посівши четверте місце із загальним результатом у 385 кг.
  • Учасник чемпіонату світу-2015 з важкої атлетики – четверте місце.