Отримання ракет великої дальності, зокрема, ПТРК з дальністю дії до 300 км, дозволить Україні атакувати ключові російські об’єкти в Криму та за його межами, такі як Кримський міст та нова російська залізниця в Азовському регіоні, заявив Тарас Чмут, директор благодійного фонду «Повернись живим». Не виключено, що знищення Кримського мосту стане неприємним подарунком на інавгурацію Путіна

Кримський півострів є імперським «символом» для путінської пропаганди.

Ураження Кримського мосту є однією зі стратегічних цілей України.

«Керченський міст виконує справді важливу логістичну функцію. Його знищення — це одна з головних стратегічних задач України на даному етапі війни, яка мала би суттєво вплинути на можливість забезпечення і угрупування військ, і окупаційної адміністрації», — пояснив волонтер.

За його словами, наявність далекобійного озброєння, насамперед ПТРК до 300 км, а також «Таурус», «Нептун» та інших засобів ураження, дозволило б Україні взяти під вогневий контроль залізницю, яку російські агресори намагаються прокласти через окуповані території Приазов’я до Криму.

«Плюс — аеродроми також знаходяться у зоні вогневого ураження, море фактично для росіян обмежене. За рахунок морських дронів ми можемо завдавати дуже ефективні точкові удари по плавзасобах», — висловився Чмут.

Чмут вважає, що «у якийсь момент Крим може стати як правобережжя Херсонщини».

«Коли росіяни не вийдуть, вони будуть вмирати, терпіти, їм буде дуже важко, прям дуже важко. Бо логістика, бо літаки збиваються, знищуються на аеродромах, бо літаками багато всього не забезпечити, бо морем буде багато всього не забезпечити, бо сушею буде багато всього не забезпечити. Це буде проблема. І це гарна точка, куди ми можемо докласти зусилля», — сподівається волонтер.

Тим часом для забезпечення частин, що воюють в Україні, Росія останнім часом значно більше покладається на маршрути в окупованих районах, ніж на Керченський міст, який ЗСУ вже неодноразово атакували. Супутникові знімки Maxar, за словами аналітиків, свідчать, що залізничною колією Кримського мосту протягом трьох місяців не проходив жоден військовий вантажний потяг.