• Головна
  • Трійця 2024 року: чи змінюється дата за новим календарем
11:02, 7 травня

Трійця 2024 року: чи змінюється дата за новим календарем

Трійця 2024 року: чи змінюється дата за новим календарем

Трійця - особливе свято, святкування його прив'язане до Великодня. Саме тому дата його щороку змінюється. Трійця припадає на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння.

Великдень 2024 року християни східного обряду святкують 5 травня, відповідно Трійця припадає на 23 червня.

Християни західного обряду 2024 року святкують Великдень досить рано — 31 березня, а тому і Трійця у них рання — 19 травня.

Чому Трійцю називають Зеленими святами

В народі цей день традиційно називають Зеленими святами. Назва походить ще від дохристиянських часів. Тоді наші пращури святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду.

Напередодні Зелених свят, в суботу, ще до сходу сонця, молоді дівчата йшли до лісу і в поле, рвали запашне зілля. Ввечері вже хлопці рубали з липи, берези, дуба, клена гілля, щоб ними замаїти господарство. Зіллям же прикрашали віконниці та ікони в будинку. Не заквітчати оселю вважалося тяжким гріхом.

Якщо листя залишалося зеленим і свіжим до наступного ранку, вважалося, що цього року хвороба та біди оминуть оселю. Неділю Трійці називали П'ятидесятницею, тому що це був саме 50-й день після воскресіння Христа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Трійця #Зелені свята
ТОП новини
"Потужна гроза насувається на ці області, такого не чекали навіть синоптики": куди суне мороз у -10 градусів, снігопад і дощ?
"Могутня гроза суне прямо в ці області, ніхто в Україні не чекав такої негоди": де буде мороз у -9 градусів, снігопад та дощ?
"Ці чоловіки масово втратять відстрочки через кілька днів, мобілізація людей з інвалідністю": ТЦК, повістки і бронювання
В Україну мчить нестерпна спека, попереджають про температурні аномалії
Оголошення
live comments feed...