На Півдні ЗСУ влаштували справжнє пекло окупантам, знищивши багато техніки та особового складу противника. На Південному напрямку Сили оборони продовжують завдавати вогневого ураження по місцях дислокації російських окупантів, їхніх вогневих позиціях і тилах.

Про втрати російської армії Сили оборони півдня України повідомили у своєму телеграм-каналі.

Так, російський агресор втратив 135 осіб особового складу та 26 одиниць озброєння та військової техніки. З них: один танк; 13 гармат; один міномет; шість одиниць автобронетехніки; три розвідувальних БпЛА; одну аерофотостанцію; один човен. Також наші оборонці знищили два польові пункти боєпостачання та три спостережні пункти ворога.

Тим часом на напрямку Серебрянського лісництва (Луганська область) є досить непогані новини, там ворог поніс «деякі втрати».

Про це сказав військовослужбовець, «Гвардії наступу» Олександр Мамай в ефірі телемарафону. Він зазначив, що зараз не може розкривати деталі, а через певний час офіційні представники розкажуть, що відбулося.

«Поки стоїть Серебрянський ліс, поки стоїть також і Сіверськ, то росіяни не можуть реалізувати свій стратегічно важливий план походу на Слов’янськ і Краматорськ», — наголосив Мамай.

При цьому підкреслив, що для росіян Слов’янськ це ідеологічно дуже важливе місто, бо саме з цього міста все починалося в 2014 році, коли Росія почала війну з Україною.

«Але поки тримається Білогорівка, відповідно тримається Сіверськ, поки тримається Серебрянський ліс, то ворог не може взяти центральну вісь і відповідно вони тиснуть північніше, на Куп’янськ, Терни. Дуже велика була активність в районі Тернів і росіяни намагалися обійти Серебрянський ліс безпосередньо малим кільцем – в районі Тернів. Росіяни традиційно діють двома кільцями, намагаються охопити меншим кільцем по флангах північному і південному і вищим кільцем», — розповів він.

За його словами, ворог поніс величезні втрати в живій силі і бронетехніці під Тернами. При цьому додав, що там ситуація важка і для нас, але росіянам не вдалося закріпитися і підійти до Тернів впритул.

«Тому вони намагаються тиснути ще північніше на цьому зовнішньому кільці в районі Куп’янська. І південний фланг для росіян важливий, тому так активно діють в районі на захід від Бахмута і від Авдіївки, де ворог намагається перерізати трасу Костянтинівка- Покровськ», — повідомив він.

Російські окупаційні війська також посилили тиск на Часів Яр Донецької області. Ворог прагне отримати вагомий результат влітку, тож почав готувати для цього сприятливі умови.

Про це в ефірі сказав офіцер ЗСУ, кавалер ордену Богдана Хмельницького Микола Мельник. Зазначається, що через більші можливості українських безпілотників окупанти насилу утримують свої сили у Семенівці та Бердичах Донецької області. Проте ворог активізувався на захід від Бахмута – для окупації Часового Яру.

«Росіяни ставлять для себе одну ціль – підготовка плацдармів для майбутнього наступу. Влітку росіяни спробують вдарити в напрямку Покровську та Слов’янська, щоб у такий спосіб вибити ЗСУ з Донецької області. Це їм потрібно для того, щоб показати хоч якийсь результат «СВО», – пояснив Мельник.

Бої зараз тривають по всій лінії зіткнення. Ворог планував розпорошити Сили оборони, щоб у українських військ не було можливості сконцентрувати резерви на одному напрямку.

«Росіяни намагаються атакувати то Михайлівку, то Часів Яр, то Серебрянське лісництво. Вони потроху перекидають свої сили та намагаються покращувати своє тактичне положення. Не можна говорити, що наша система оборони тотальна і незламна. Якщо говорити про Роботине, то росіяни туди спокійно заходять, але в них немає сил для закріплення», – додав Микола Мельник.

За даними Генерального штабу ЗСУ, на Лиманському напрямку Силами оборони відбито 7 атак в районах Невського, Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів і Ямполівки Донецької області.