Українці чекали — союзники обіцянки дотримуються. Українські винищувачі F16 скоро вщент зможуть знищити ворожу авіацію

За словами міністра оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен, Згідно з оголошеними планами, перші літаки F-16 можуть бути передані Україні вже цього літа, якщо українська сторона успішно виконає всі вимоги програми. Постачання літаків будуть здійснюватися «партіями» з осені, і вони стануть важливим доповненням до оборонної потужності України.

«Якщо нам вдасться втриматися на цьому шляху, а Україна все буде працювати, зрозуміло, в їхній власній країні, то перші літаки будуть поставлені Данією вже цього літа. І ми сподіваємося взяти участь у постачаннях з осені з нашими F-16», — сказала Оллонгрен, додавши, що після літа і далі винищувачі «партіями перекидатимуть в Україну». Скільки саме F-16 відправлять восени, Міністр не уточнила.

Процес передачі включає кілька етапів, починаючи від навчання українських пілотів у країнах-партнерах до безпосередньої передачі літаків.

Одним із ключових аспектів цієї програми є навчання українських пілотів з управління винищувачами F-16 у західних країнах, де вони отримують необхідні навички та знання для ефективного використання цієї техніки. Крім того, проводиться підготовка технічного персоналу для обслуговування цих літаків, щоб забезпечити їх безперебійну експлуатацію.

Вона нагадала, що повна схема забезпечення ЗСУ F-16 передбачає навчання українських пілотів, підготовку обслуговуючого персоналу та безпосередню передачу літаків. За словами Оллонгрен, зараз тривають перші два етапи: українці вчаться керуватися із західною технікою в США, Данії, Великій Британії, Франції та Румунії.