$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +23 Київ

Одразу чотири нейтральні країни просять у НАТО зближення – ЗМІ

Одразу чотири нейтральні країни просять у НАТО зближення – ЗМІ Австрія, Ірландія, Мальта і Швейцарія надіслали звернення до Альянсу ще у грудні 2023 року
Фото: ЕРА

Австрія, Ірландія, Мальта і Швейцарія хочуть поглибити відносини з Північноатлантичним альянсом, учасниками якого вони не є. Про це 6 травня пише австрійське видання Die Presse, доступну за передплатою статтю цитує "Укрінформ".

За даними видання, ще у грудні 2023 року дипломати нейтральних держав надіслали до штаб-квартири НАТО у Брюсселі листа на двох сторінках із пропозицією про тісніші відносини.

У документі, з яким удалося ознайомитися Die Presse, є "цілком конкретні" пропозиції про те, як могла б розвиватися співпраця – від додаткових військових навчань до "привілейованого доступу до документів та інформації".

Видання зазначає, що в НАТО й міністерстві закордонних справ Австрії йому підтвердили: чотири нейтральні держави вже деякий час прагнуть діалогу з Альянсом як західноєвропейські партнери. У МЗС Австрії пояснили це "геополітичним вітром". Водночас було вказано на те, що про вступ Австрії в НАТО не йдеться.

Контекст

На тлі загроз від РФ 2022 року заявки про вступ у НАТО подали Фінляндія і Швеція. У квітні до Альянсу офіційно приєдналася Фінляндія, а в березні 2024-го – Швеція.

Про прагнення Аргентини стати глобальним партнером НАТО 18 квітня написав в Х міністр оборони країни Луїс Петрі. За його словами, Північноатлантичному альянсу надіслано відповідний запит.