$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +24 Київ

Парафіяни МП не дали знести храм-МАФ на території Музею історії в Києві

Парафіяни МП не дали знести храм-МАФ на території Музею історії в Києві У вересні 2023 року суд зобов'язав УПЦ МП знести самобуд
Фото: Національний музей історії України / Facebook

7 травня на території Національного музею історії парафіяни завадили санкціонованому судом знесенню незаконно збудованого храму Української православної церкви Московського патріархату. Про це повідомляє "Вечірній Київ".

За даними видання, приблизно 10 людей із ночі замкнулися в будівлі самобуду, інші молилися на вулиці.

Демонтажних робіт уранці так і не почали, згодом стало відомо, що демонтаж перенесли на іншу дату, пише газета.

Напередодні канал "Перший козацький" у Telegram поширив заклик МП блокувати роботи з розбирання будівлі.

"Стало відомо, що в Десятинному монастирі, який завтра планується знести бульдозерами, буде проводитися нічна служба. Початок приблизно о 0.00... Приїжджайте, будь ласка, у кого є можливість. Будемо разом молитися і захищати", – ішлося в пості.

Контекст

1998 року київське землеуправління передало земельну ділянку в постійне користування Національному музею історії України. Однак 2004 року тодішній очільник музею Сергій Чайковський надав релігійній громаді УПЦ МП дозвіл на будівництво каплиці на цьому майданчику за адресою вулиця Володимирська, 2, пише "Фокус".

2006 року церква встановила на землі тимчасовий намет, пізніше намет переробили на дерев'яну каплицю, не діставши на це дозвільних документів. У 2012 році релігійна громада звернулася до суду, і той визнав право власності на будівлю, але не на землю.

15 лютого 2023 року Господарський суд Києва задовольнив позовні вимоги Національного музею історії України щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою через знесення самовільного об'єкта нерухомого майна та приведення земельної ділянки у колишній стан. 14 вересня того самого року це рішення підтвердила апеляційна інстанція.

Хоча суд зобов'язав власників розібрати храм власним коштом, представники Національного музею історії України у квітні 2024 року повідомили, що за добу зібрали майже 800 тис. грн донатів на знесення "церкви-МАФ". Волонтерська спільнота Repair Together зголосилася провести роботи безплатно, а зібрані на демонтаж гроші закликала переказати на потреби армії.