Зі свята Світлого Воскресіння Христового розпочався Світлий тиждень, який триватиме цього року до Червоної гірки – 12 травня.

Великодній тиждень вважається найрадіснішим у році для християн і має особливе значення. 8 травня 2024 року всі православні християни відзначають Світла середа.

Так як Великий піст добіг кінця, у Великдень тиждень знімаються обмеження на вживання продуктів тваринного походження. Однак це не єдина традиція Світлого тижня.

Як відомо, молоді люди в Великдень загравали один з одним, веселилися. Крім того, в цей час прийнято відпочивати, ходити в гості, радіти життю, знаходити привід для веселощів і вітати один одного, кажучи: "Христос Воскрес - Воістину Воскрес!"

Популярні новини зараз
Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень
Показати ще

За середами "Пасхальних святок" багато селян влаштовували танці та веселощі. І дорослі, і діти збиралися "на музику", щоби проводити святки. Ці три дні Великоденських свят були щасливим часом гостей, молодіжних ігор та забав. Дорослі шукали в ці дні квіти рясту (чубатого), а знайшовши – топтали їх примовляючи: "Щоб і на той рік дочекатися рясту топтати".

Також у народі середа завжди вважалася саме жіночим днем. Цього дня незаміжні дівчата ворожили на нареченого, робили привороти та проводили ритуали на залучення кохання. Після цього вони виходили на вулицю, сподіваючись зустріти майбутнього чоловіка.

Раніше в деяких місцях із вівторка, а частіше з середи дівчата починали водити хороводи, тому середовище називалося «хороводниця». Хороводи тривали з цього дня вечорами до Трійці.

Якщо по дорозі додому зустріти нужденного, то не можна відмовляти йому у допомозі. Нагодуйте його або допоможіть йому грошима, але натомість попросіть, щоб він помолився за ваших покійних рідних.

Що не можна робити 8 травня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - це важко працювати, але займатися повсякденним клопотом не забороняється. Не можна працювати в полі та на городі, рубати, різати, шити, в'язати, робити прибирання. Забороняється сваритися та відмовляти у допомозі та милостині. У Світле середовище не постують.

Нагадаємо, що Великдень – ще не кінець: важливі правила та заборони на кожен день Світлого тижня 6-12 травня.

Раніше ми повідомляли про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.