Починаючи з 1 вересня 2024 року, всі українські школярі, які проживають у Польщі, мають обов'язково відвідувати місцеві школи. Безкоштовна освіта доступна для школярів віком від 7 до 18 років. Навіть якщо дитина не володіє польською мовою на достатньому рівні, школи пропонують безкоштовні додаткові уроки та підготовчі курси.

Щоб записати дитину до школи, один з батьків має подати заяву особисто або дистанційно. Перший крок - вибір навчального закладу. Це можна зробити, переглянувши доступні навчальні заклади на сайті Реєстру шкіл або звернувшись безпосередньо до муніципалітету за місцем проживання.

Вчитель і школярі
Вчитель і школярі

Далі потрібно зібрати пакет документів, включаючи PESEL, паспорт або свідоцтво про народження дитини, договір про проживання, інформацію про успішність у попередніх навчальних закладах тощо.

Українських школярів можуть записати до школи з паспортом та заявою від одного з батьків, але краще уточнити це у закладі освіти.

Популярні новини зараз
З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші
Показати ще

Для зручності, батьки можуть скористатися онлайн-записом, знайшовши відповідний сайт та контакти школи в мережі. Цей спосіб рекомендується фахівцями, оскільки в разі відмови він буде офіційно задокументований.

Основним документом для онлайн-запису дитини в польську школу є Profil zaufany (довірений профіль), який дозволяє батькам здійснити онлайн-підтвердження особи. Зазвичай цей профіль реєструють після отримання легального статусу проживання в Польщі.

Рішення щодо класу та віку дитини, яка буде навчатися в польській школі, приймається на підставі документів або заяви.

Нагадаємо, Оформлення документів, пошук житла та продуктові набори: як переселенцям отримати допомогу

Раніше ми розповідали, що Польша припинить грошові виплати: які зміни приготували для українських біженців