$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +18 Київ

"Окупанти рвуться до магістралі Покровськ – Костянтинівка". У ЗСУ розповіли про ситуацію під Часовим Яром

"Окупанти рвуться до магістралі Покровськ – Костянтинівка". У ЗСУ розповіли про ситуацію під Часовим Яром ЗСУ контролюють ситуацію навколо Часового Яру, повідомив Волошин
Фото: 117 окрема механізована бригада / Facebook

Українські сили оборони покращили тактичне положення на лиманському напрямку і не пускають окупантів у Часів Яр Донецької області, повідомив 7 травня в ефірі "Громадського радіо" речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Можу підтвердити частково, що є певні успіхи сил оборони в районі Серебрянського лісництва", – зазначив Волошин.

Речник підкреслив, що в районі міста Часів Яр за останні дні "ворог не мав жодних територіальних досягнень", сили оборони повністю контролюють ситуацію, бої тривають цілодобово.

"Ворожої російської армії в місті немає. Противник усе ж таки докладає зусиль [до його взяття] і продовжує знищувати Часів Яр та навколишні населені пункти авіацією й артилерією", – зазначив представник ЗСУ.

За його словами, росіяни бережуть техніку, але не звертають уваги на втрати серед особового складу й відряджають на штурми і мобілізованих, і колишніх в'язнів.

"Окупанти рвуться до магістралі Покровськ – Костянтинівка [Донецької області]. Противник може її обстрілювати. Є певна небезпека, але зараз небезпечно на всій Східній Україні, бо там усе прострілюється ворогом і артилерією, і мінометами, і авіацією", – пояснив Волошин.

Контекст

Упродовж останніх місяців російські окупанти вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Зараз напружені бої точаться за місто Часів Яр. Окупанти збільшили швидкість свого просування на авдіївському напрямку і можуть захопити тут кілька невеликих населених пунктів, заявили 26 квітня у британській розвідці.

Підрозділи сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки й Новомихайлівки Донецької області, на цих напрямках противник досяг певних тактичних успіхів, але оперативної переваги здобути не зміг, повідомив 28 квітня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. Водночас, за його словами, українським підрозділам вдалося просунутися в районі Велетенського Херсонської області й установити контроль над островом Нестрига в дельті Дніпра.

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, окупанти контролювали приблизно 26% території України. За даними Зеленського, Росія готує новий наступ у травні – червні. Щоб захиститися, а також почати новий наступ, Україні потрібно більше військової допомоги від союзників, підкреслив він.

Російські окупанти під час імовірного літнього наступу, можливо, зможуть виконати 10–15% своїх цілей, заявив 23 квітня командувач Нацгвардії України Олександр Півненко. На Україну із середини травня чекає "досить важка" ситуація, але "армагеддон не відбудеться", вважає начальник ГУР МО Кирило Буданов.