$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +17 Київ

Коломойському висунули підозру в організації замовного вбивства

Коломойському висунули підозру в організації замовного вбивства За даними слідства, Коломойський замовив убивство директора юридичної компанії "з мотивів особистої помсти"
Фото: depositphotos.com (архів)

Українські правоохоронці повідомили бізнесмена Ігоря Коломойського про ще одну підозру – в організації замовного вбивства. Про це поінформував 8 травня Офіс генерального прокурора.

"Відомому бізнесменові, підозрюваному в легалізації майна, отриманого шахрайським шляхом, повідомлено про підозру у вчиненні ще одного злочину, пов'язаного з організацією замовного вбивства (ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. 11, п. 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України)", – ідеться в повідомленні.

Офіс генпрокурора не називає імені бізнесмена, але його легко впізнати на опублікованих відомством фотографіях.

За даними слідства, підозрюваний, "діючи з мотивів особистої помсти, замовив убивство директора однієї з юридичних компаній", який відмовився анулювати й визнати недійсними рішення загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства.

"Для реалізації злочинних намірів підозрюваний залучив членів банди, яка "спеціалізувалася" на вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, включаючи фізичну розправу з конкурентами. Члени банди здійснили напад на директора однієї з юридичних компаній, нанісши йому удари й ножові поранення в життєво важливі органи. Водночас цей злочин не було доведено до кінця з причин, які не залежали від волі членів банди", – заявляють в ОГП.

У відомстві додали, що прокурори й слідчі працюють над "викриттям усіх осіб, причетних до скоєння злочину", підозрюваний бізнесмен перебуває під вартою. Розслідування проводить Нацполіція.

За інформацією екснардепа, радника глави Офісу президента Сергія Лещенка, підозру Коломойському висунули "за замах на адвоката Сергія Карпенка за відмову виконувати вказівки в корпоративному спорі навколо підприємства "Дніпроспецсталь" (Запоріжжя)".

"Карпенка викликали в офіс Коломойського, де той вимагав від юриста переграти ситуацію зі зборами акціонерів на "Дніпроспецсталі", на що дістав відмову. За кілька тижнів було скоєно замах спершу на партнера Карпенка, а потім на самого юриста. Сергій Карпенко дивом вижив після нападу на нього з молотками, залізними прутами й ножами. Виявилося, що замах організував охоронець Коломойського на прізвище Нікітін, який не дожив до цього викриття – його знайшли нібито внаслідок суїциду, проте після ексгумації могили на його тілі виявили сліди насильства – безліч ножових поранень", – писав Лещенко в березні 2015 року в колонці на "Українській правді".

2005 року проти бізнесмена порушували кримінальну справу за замах на вбивство Карпенка, але її закрили. У квітні 2015-го генпрокурор Віктор Шокін заявляв, що "стосовно цього питання триває слідство".

Контекст

Коломойський перебуває під арештом із 2 вересня 2023 року у справі про шахрайство й відмивання коштів на суму 570 млн грн.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Заставу спершу призначили в розмірі 510 млн грн. 15 вересня суд збільшив заставу до 3,891 млрд грн, а потім кілька разів знижував. Зараз вона становить 1,96 млрд грн.

7 вересня САП і НАБУ оголосили Коломойському про нову підозру – у заволодінні 9,2 млрд грн із коштів "ПриватБанку".

15 вересня Коломойського повідомили про ще одну підозру: за статтями про незаконні дії з платіжними картками, електронними грошима або іншими засобами доступу до банківських рахунків; заволодіння чужим майном за допомогою зловживання службовим становищем; легалізації коштів, одержаних у злочинний спосіб.

25 вересня на розгляді апеляції захисту керівництво й співробітники телеканала "1+1" запропонували суду випустити Коломойського під їхню поруку, але суд не погодився це зробити.