Нідерланди готові поставити Україні перші F-16 уже влітку.

Про це у розмові з LRT наголосила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Росіяни мають певну перевагу на полі бою, але ситуацію можна змінити, якщо країни Європи та НАТО збільшать обсяги виробництва, особливо боєприпасів, а також безпілотників та інших нових технологій, які широко впроваджені та використовуються Україною.

За її словами, країни-партнери мають продовжувати активно підтримувати Україну, посилюючи можливості протиповітряної оборони, яка перебуває у пріоритеті.

«Частину систем ми вже поставили в Україну, і нам ще треба над цим працювати», — розповіла вона, додавши, що на думку українського бійця, який стоїть в окопах на фронті, допомоги, звісно, ​​недостатньо і вона довго надходить.

«Але війна складна і дуже потворна», — наголосила Кайса Оллонгрен.

Міністр оборони також повідомила, що влітку Нідерланди вже готові постачати данські винищувачі F-16, а згодом голландські літаки.

«Звичайно, потрібна підготовка і з української сторони, має бути підготовлена ​​інфраструктура, забезпечені можливості обслуговування від запчастин до боєприпасів», — попередила вона, додавши, що вся команда дуже завзято працює над цим питанням.

Також вона наголосила, що у парламенті країни Україну активно підтримують. Крім того, підтримує Україну та суспільство, адже люди усвідомлюють, що це не лише питання солідарності, а й питання безпеки у Європі.

«Зараз у серці Європи йде війна, і ніхто з нас не в безпеці, доки ми не зупинимо росіян», — резюмувала Кайса Оллонгрен.