Міністерство охорони здоров'я України опублікувало новий список документів, які потрібно надати для того, щоб пройти медико-соціальну експертизу.

Це необхідно для тих людей, яким треба офіційно підтвердити статус інвалідності, щоб вони могли отримати відповідні соціальні пільги та гарантії.

Пенсіонер в інвалідному візку
Пенсіонер в інвалідному візку

Загальні документи для подання:

Паспорт для ідентифікації особи. Якщо ви використовуєте ID-картку, вам знадобиться додатково надати витяг з реєстру територіальної громади, який підтверджує вашу реєстрацію за місцем проживання.

Популярні новини зараз
Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Довідка про присвоєння ІПН. Це необхідно для подальшої реєстрації у системі соціальних виплат та інших державних послуг.

людина з інвалідністю, pxhere
людина з інвалідністю, pxhere

Військовий квиток або посвідчення про приписку до призовної дільниці, або довідка від ТЦК про перебування на військовому обліку.

Додаткові документи, які мають подати медичні заклади:

Направлення оформлюється лікуючим лікарем або консультативною комісією лікувального закладу, що підтверджує потребу у проходженні МСЕК.

Виписка з медичної карт, що містить історію хвороби та медичні висновки, які документують здоров'я пацієнта на момент звернення за допомогою.

Результати лабораторних та інших досліджень важливі для підтвердження діагнозу.

Чоловік з інвалідністю в метро, фото: "чорний список"
Чоловік з інвалідністю в метро, фото: "чорний список"

Документи, що підтверджують причинний зв’язок захворювання з інвалідністю - це звіти про раніше отримані травми, хронічні захворювання або професійні захворювання.

Документи, що підтверджують безперервну тимчасову непрацездатність протягом 4 місяців необхідні для демонстрації тривалого впливу хвороби на здатність пацієнта до праці.

Ці документи є основою для визначення права особи на соціальну допомогу та встановлення інвалідності, забезпечуючи належне медичне обґрунтування та документальну підтримку для процесу.

Нагадаємо, як оформити опіку над людьми з інвалідністю – і чи дає це право на відстрочку

Вам буде цікаво дізнатися "Німесил" виявився крейдою? Українцям показали, як повернути до аптеки ліки поганої якості