Перемовини не будуть легкою прогулянкою, - Гетманцев про загрозу дефолту в Україні 

Можливі сценарії розвитку подій уже опрацьовують 

Кредитори України вважають, що прийшов час для України платити відсотки за користування грошима. Власники євробондів хочуть, щоб Україна поновила обслуговування відповідних зобов’язань із наступного року. Йдеться про відсотки на суму  500 мільйонів доларів США.

Після закінчення боргових канікул у серпні Україна може оголосити дефолт, повідомляють окремі ЗМІ. Втім, оголошення дефолту малоймовірне, вважає  голова комітету Верховної Ради  питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Вірогідність повноцінного дефолту, коли сторони взагалі не домовляться про реструктуризацію, на даному етапі є мінімальною, - каже Гетманцев.

В перспективі відсотки виплачуватимуть з заморожених російських активів, а питання з кредиторами допоможе врегулювати МВФ. 

Боргова угода із зовнішніми кредиторами є частиною програми МВФ, який має надати свою експертизу та «парасольку» для проведення таких перемовин. За програмою EFF, у 2024 – І кварталі 2027 рр. Україна має зекономити на виплатах за зовнішнім держборгом 11,8 млрд. дол., в т.ч. 4,6 млрд. дол. у 2024 році, -  додав депутат.  

Та й загалом на сьогодні немає сторін, які можуть бути зацікавлені в дефолті. 

Перемовини не будуть легкою прогулянкою – це факт, але  вони мають закінчиться угодою у найближчі місяці. Тому видихаємо, ні про який повноцінний дефолт мова зараз точно не йде, - запевняє Гетманцев.

Повідомлялось, що міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings оновило свій довгостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг емітента в іноземній валюті України.

Аналітики агентства понизили рейтинг до «CC» з «CCC» з прогнозом - «негативний».

Джерело: Дзеркало тижня

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень