Попри гучні заяви російських військових про необхідність перемог до 9 травня, все більше окупантів опиняються в полоні українських військових. Що й не дивно, адже ЗСУ вже викосили майже пів ляма агресорів.

Офіцер 59-го окремого механізованого батальйону імені Якова Гандзюка, Сергій Цехоцький, розповів, що за останні дні травня вдалося взяти у полон деяких російських військових, проте їх точна кількість та ідентифікація залишаються загадкою. Однак це надає ЗСУ можливість отримувати інформацію про внутрішній стан окупаційних сил.

За словами Цехоцького, кількість російської артилерії, яка постійно діє, трохи зменшилась порівняно з початком наступу. З усім тим, значно збільшилася кількість викидів з дронів.

«За добу на позиції наших підрозділів було скинуто понад 120 викидів. Зрозуміло, що не завжди вони вдаються, але це все ж таки точна зброя, яка бачить, куди летить», — підкреслив він.

Крім того, російські війська намагаються просуватися малими групами до 6 осіб до певної точки, заданої командирами, і закріпитися там. Незважаючи на те, чи вдається їм це, чи ні, через певний проміжок часу наступна група йде в тому ж напрямку, працюючи хвилями-накатами.

Їхні командири розповідають, що попередня група вже успішно закріпилася на точці. Тож інша група йде, і коли доходить до точки, позначеної їхнім командиром, то бачить реальну картинку, яка водночас змінює їхній настрій.

«Основне завдання – по можливості взяти росіян у полон, щоб обмінювати на наших хлопців. Але в багатьох випадках окупанти йдуть на штурми у стані алкогольного сп’яніння або під наркотичним впливом. Тут без варіантів – залишається лише знищувати», – наголосив офіцер 59 ОМБр імені Якова Гандзюка.

Речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку, полковник Олександр Штупун, також зазначив, що російські загарбники все частіше здаються групами в український полон, відмовляючись брати участь у штурмових діях на фронті.

Він розповів, що однією з причин, чому солдати окупаційної армії почали здаватися у полон, є нелюдське ставлення до них з боку командування.

«Є інформація про все більшу кількість відмов окупантів брати участь у штурмових діях. Зокрема, це фіксується в підрозділах 1-го армійського корпусу Збройних Сил Російської Федерації. Варто зазначити, що в полон почали здаватися цілі групи російських військовослужбовців», — сказав Штупун.

Також, за його словами, одну групу з шести окупантів Збройних Сил України взяли в полон у недовготривалому бою, тоді як майже така ж кількість здалася взагалі без бою.

«Як кажуть, вийшли на голос буквально після кількох пострілів у повітря», — додав речник.

Солдат з рядів російської армії розповів про недоліки у забезпеченні, які призводять до деморалізації серед військовослужбовців. Ця інформація стала відома після того, як бійці бригади «Спартан» взяли в полон російського окупанта на Запорізькому напрямку.

«Бійці 3 бригади оперативного призначення «Спартан» взяли в полон військовослужбовця 70-го мотострілецького полку Збройних Сил Російської Федерації з ППД – Чеченська Республіка, РФ. Це сталося на Запорізькому напрямку», – зазначили у повідомленні.

Російський вояк, який підписав контракт у листопаді 2023 року, описав критичну ситуацію у своєму підрозділі як причину здачі в полон. Він розповів, що російське командування обіцяло відправляти їх на передову лише на дві доби та тільки для оборони. Проте він вже двадцять днів знаходився на позиціях, де їх постійно змушують штурмувати без підтримки кулеметів і видавати лише по два магазини патронів та обмежену кількість гранат.

На сьогодні офіційно в українському полоні перебувають 562 російських військовослужбовців. При цьому Росія не розкриває кількість українських військовополонених.