Дуді й Шольцу приготуватися — вони наступні. І тут одним підняттям авіації в небо під час нальоту ракет на Львів не обійтись.

Контроль Росії над частиною балтійського узбережжя через анклав Калінінград відіграє важливу стратегічну роль, особливо у контексті можливих конфліктів з НАТО. Знаючи імперські схильності Путіна, він може спробувати розширити свій вплив у Балтійському морі. Для цього йому потрібно буде спочатку пробитись через Сувальський коридор, тобто фактично напасти на Польщу, Німеччину чи Литву.

Втім, аналітики вважають, що в разі такого конфлікту російські кораблі у Балтійському морі зіткнулися б з швидкою нейтралізацією з боку сил Альянсу.

Як зазначає колишній верховний головнокомандувач НАТО, адмірал ВМС США у відставці Джеймс Ставрідіс, Балтійське море часто називають «озером НАТО», адже його берегова лінія переважно контролюється країнами Альянсу, такими як Швеція, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Німеччина та Данія. З приєднанням Фінляндії та Швеції до НАТО, ця перевага ще більше посилилася.

Щоб утримувати та підтримувати цю перевагу, НАТО активно проводить спільні військово-морські навчання в регіоні, як-от Baltic Operations (BALTOPS), що регулярно проходять з 1972 року. Останні навчання залучили 20 країн, 50 кораблів, 45 літаків та 6000 військових моряків. Вправи включають протиповітряну і протимінну оборону, а також використання безпілотників і новітніх технологій.

У відповідь на дії НАТО, Росія може застосувати кібер- та електронні військові засоби, а також створювати перешкоди для цивільної авіації, як це вже було помічено в останні кілька тижнів, коли комерційні авіакомпанії, зокрема Finnair, зазнали перешкод у своїй роботі.

Критичним елементом для Альянсу є також нейтралізація анклава Калінінград у разі конфлікту.

«Комусь ця загроза може здатися надмірною — які шанси, що Путін створить серйозну кризу на морі або вторгнеться в одну з країн Балтії? Що ж, три роки тому думка про те, що він почне штурмувати Україну, також здавалася малоймовірною; не намагайтеся розгадати людину в Кремлі. Ці малі країни, безперечно, сприймають це серйозно: колишній керівник підрозділу військової розвідки Естонії попередив, що Росія буде готова напасти протягом чотирьох років. Військові аналітики кажуть, що російські війська можуть взяти столиці Естонії чи Латвії менш ніж за три дні», — пише Джеймс Ставрідіс.

На щастя, приєднання до альянсу Швеції та Фінляндії — як це називають «дурістю Путіна» — дає НАТО більше можливостей, ніж будь-коли, у Балтійському морі. Незважаючи на те, що Росія має певний потенціал, безперервна програма навчання, навчань та інновацій забезпечить НАТО повний контроль над своїм новим озером, пише автор.