Схоже, цього літа на саміті під час переговорів таки домовляться про мир. Путіна прогнуть. А от в якому форматі буде перемир’я з Росією —  відповів політтехнолог і офіцер ЗСУ Тарас Березовець.

«Для нас успіхом цього саміту буде, якщо всі учасники саміту миру в Швейцарії вийдуть з узгодженою позицією і затвердять переговорні позиції, на яких вони готові розпочати переговори з Росією. Звичайно, це передбачає міжнародне посередництво. Серед учасників будуть представники різних країн, включаючи країни Заходу і країни глобального Півдня, а також, можливо, Китаю. Якщо буде узгоджена певна заключна заява і позиція, для нас це вже буде успіхом.», — зазначив Березовець.

Політтехнолог відмітив, що компроміс може нас розчарувати, але для нас головне це стійкий мир.

«Рішення буде у будь-якому випадку затверджено, і, ймовірно, нам це не сподобається, оскільки будь-який компроміс — це завжди зрада власних інтересів. Проте, з іншого боку, компроміс — це необхідні умови для задоволення всіх сторін, оскільки без узгодження, якщо всі продовжуватимуть настоювати тільки на ультимативних умовах, нічого не вдасться досягти, ні на чому узгодитися. Ми ніколи не дійдемо до спільного знаменника. Тому компроміс може розчарувати багатьох, але ще раз підкреслю, для нас головне — встановлення стійкого та міцного миру в Україні, завершення війни, з максимальним врахуванням наших національних інтересів, що дозволять нам при посередництві міжнародних наших західних партнерів, і не тільки, гарантувати, що цей мир буде стійким.», — сказав офіцер.

Офіцер зазначив, що нам потрібен мир, який не порушить наші червоні лінії.

«Саме такий мир потрібен Україні, і саме такий мир ми повинні укласти, але ще раз підкреслю, не на будь-яких умовах, а виключно на тих, які не порушать наші червоні лінії. І які це червоні лінії, наприклад? Ми не можемо визнати себе нейтральною державою, тобто відмовитися повністю від перспективи членства в ЄС та НАТО, ми не можемо відмовитися від єдиної державної мови, ми не можемо відмовитися від нашої державної структури. Загалом, ці червоні лінії всім відомі, тому, якщо вони будуть дотримані, ми вважатимемо завершення цієї війни успішним для себе.», — закінчив Березовець.