Понеділок, 20 Травня

У Львові збудували Центр протезування та ортезування міжнародного рівня

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

У Львові відкрили масштабний Центр протезування та ортезування, де в рік зможуть виготовляти понад тисячу протезів, навчати майбутніх протезистів та проводити дослідження й розробки. Він запрацював на базі Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) за підтримки уряду Німеччини.

Ініціативу реалізували в рамках проєкту «Спеціальна програма підтримки України / EU4ResilientRegions», що здійснюється GIZ Ukraine та фінансується урядом Німеччини.

«Це унікальний центр для України з точки зору швидкості будівництва і функції, яку він буде виконувати. Тисячу протезів на рік тут будуть отримувати наші Герої, поранені чоловіки, жінки, діти. Це великий шанс, тому що сьогодні багато українців воюють і потребують цієї допомоги. Це буде також великий навчальний центр для українських міст, бо той досвід, який матимемо тут, будемо передавати всім українським містам. Велика подяка німецькому уряду, німецьким громадянам, міністерці Свеньї Шульце за цю реальну підтримку і допомогу. Ми маємо один з найсучасніших реабілітаційних центрів, маємо виробництво протезів, поруч будуємо житло для поранених, щоб усе було в комплексі і на найвищому рівні», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

На відкриття Центру завітала міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце.

«Величезна радість для мене бути сьогодні тут. Те, що вдалося зробити, – захоплює і є взірцем. Дякую за співпрацю, яку ми тут відчули. Це величезний крок для України, бо тут допомагають дітям, дорослим, пораненим внаслідок війни. Ми бачимо, що люди не падають духом, і одна з пацієнток мені сказала, що тут її дійсно поставили знову на ноги. Дякую за це. Центр НЕЗЛАМНІ – це місце надії та сили. Це про те, щоб люди могли далі жити активним життям. Це дуже добрий приклад співпраці. Дуже дякую команді і раді будемо надалі працювати разом», – зауважила Свенья Шульце.

«Мене дуже вразило, скільки людей в Україні зазнали тяжких поранень внаслідок російських ударів, і кожного дня їхня кількість зростає. Новий центр ортопедичних технологій у Львові сприяє полегшенню життя постраждалих – вони отримають тут найсучасніші протези. Також триває підготовка спеціалістів, які зможуть виготовляти протези. Цей центр дійсно є знаком надії, є візією для всієї України. Ми пишаємося, що є партнерами в цьому, і наша співпраця не припиняється», – зауважила членкиня правління GIZ Інґрід-Ґабріела Хофен.

«Те, що ми бачимо сьогодні, говорить про ту швидкість, про той темп та підтримку, з якими можна було звести такий центр. Бо цей центр буде допомагати всій Україні», – додав Мартін Горн, міський голова Фрайбурга.

В одноповерховій будівлі, загальною площею 1 000 кв. м., розміщені: центр з виготовлення протезів, аудиторія для проведення навчання та досліджень, кімнати для примірки та випробування протезів пацієнтами, а також внутрішній дворик для відпочинку. Тут встановили найсучасніше обладнання (AFT, Romedis) для виготовлення протезів для верхніх і нижніх кінцівок, вартістю 650 тис. євро.

Важливою складовою проєкту є навчання фахівців з протезування та ортезування за стандартами ISPO (Міжнародне співтовариство з протезування та ортезування). Близько 60 осіб беруть участь у навчальних програмах різного рівня за підтримки німецького уряду Німеччини та Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH GIZ Ukraine. Успішні випускники отримають міжнародну сертифікацію. Також це буде місце для проведення досліджень у протезуванні та розробці українських стартапів.

За словами генерального директора Першого медоб’єднання Львова Олега Самчука, новостворений центр збільшить потужності виробництва протезів в Україні і допоможе українцям, які потребують штучних кінцівок, швидше їх отримати.

«Ми маємо допомогти якнайбільшій кількості людей. Саме тому повинні розширювати можливості виробництва. Ще один виклик часу – це фахівці, їх катастрофічно бракує. Україні має готувати спеціалістів з протезування і ортезування. І ми плануємо, що цей центр стане потужним навчальним хабом в Україні. За останній рік на нашій базі уже відбулася низка навчань для 51 працівника протезних підприємств з різних куточків України. А вже 21 травня у цьому центрі розпочнеться наступний модуль авторитетних у світі навчань Human Study. Також це буде місцем для проведення досліджень у протезуванні та розробці українських стартапів. Щиро дякуємо партнерам за підтримку українців, що воюють за свою свободу», – зазначив Олег Самчук.

В центрі протезування будуть розробляти матеріали для національної програми підготовки українських тренерів-протезистів, які зможуть передавати свій досвід майбутнім фахівцям та збільшувати кількість спеціалістів у цій сфері.

Будівля розрахована на 30 робочих місць. Щорічно в центрі виготовлятимуть близько 1 200 протезів.

Протезист центру UNBROKEN Любомир Сакалош, який раніше пройшов навчання у Німеччині і вже понад 9 місяців виготовляє протези, каже, що такий центр – вкрай потрібен. Бо це якісно новий рівень допомоги і навчань.

«Сьогодні кожне велике місто має мати протезний і реабілітаційний центр. Адже велична кількість людей потребуватиме реабілітації і протезування, потребуватиме ментального відновлення. Тому має бути велика комплексна робота.

Якщо пацієнт готовий до протезування, ми знімаємо мірки, визначаємо розміри, толерантні місця відповідно до тиску/навантаження, і на основі цих даних створюємо гіпсовий модель у різних модифікаціях. При традиційному способі використовуємо різні пластики, щоб протез був дуже міцний. А також працюємо над 3D технологією, тобто ми вже не знімаємо гіпсові мірки, а скануємо пацієнта, обробляємо це все в програмі і згодом друкуємо», – пояснив протезист Любомир Сакалош. Він, до речі, уже виготовив близько 30 протезів гомілок і 10 протезів верхніх кінцівок – як механічних, так і біонічних.

Нагадаємо, у березні 2023 року Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) відкрив майстерню протезування на 10 робочих місць. До команди протезистів уже приєдналися військові, які втратили кінцівки на війні. Майстерня діє в головному корпусі лікарні святого Пантелеймона, її площа – 250 кв.м. Тут є гіпсова, кімнати з пічками та верстатами, де роблять куксоприймачі, а також примірочна і тренувальна кімнати. За це час тут уже виготовили і встановили 350 протезів.