10 травня близько 5:00 години Російська Федерація спробувала прорвати українську лінію оборони з боку російського кордону на Вовчанському напрямку Харківської області.

За деякими даними російські окупаційні війська захопили чотири прикордонні селища на території Харківщини.

За даними одного з видань, російські війська захопили чотири населених пункти: Стрілече, Красне, Пильне та Борисівка. Ворог спробує просуватися в напрямку Вовчанська.

Одночасно не виключається, що це може бути відволікаючим маневром ворога.

Загалом за даними Міністерства оборони, все почалося з того, що протягом доби на Вовчанському напрямку російські війська здійснювали авіаудари з використанням керованих авіаційних бомб (КАБів).

Починаючи з початку ночі, ворожі сили з посиленням вогневого тиску за допомогою артилерії активізували дії на передньому краї української оборони. Близько 5:00 в п’ятницю стався спроба прориву лінії оборони ЗСУ під прикриттям бронетехніки.

«Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи. ЗСУ продовжують стримувати наступ ворога», — повідомили в Міноборони 10 травня близько 13:00.

За даними Deep State, спроба прориву відбулася північніше від українських населених пунктів Мороховець та Олійникове, а російські війська рухалися з боку прикордонного села Пильна (Харківська область, Україна). Ця ділянка розташована приблизно за 30 км від Харкова, а Вовчанськ знаходиться за 50 км від Харкова.

Ставте лайк, пишіть коментарі та підтримайте нас на платформі Моно — посилання в описі та в шапці профілю

На 16:18 годину голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації, Олег Синєгубов, зазначив, що ворожі диверсійно-розвідувальні групи можуть проникати на деякі території Харківської області, проте для Харкова немає наземної загрози, оскільки ворожого наступального потенціалу не вистачає. Цю інформацію він розповів під час ефіру телемарафону.

За словами Синєгубова, важкі бої на прикордонних областях тривають.

«Втрат території наразі не допущено. Ці прикордонні населені пункти (куди намагалися прорватися росіяни — ред.) знаходяться фактично в 1−2 км від кордону з Російською Федерацією. Наразі там відбуваються активні бойові дії», — сказав він.

На 15:30 залишається до 20% місцевих мешканців у Вовчанську, активізація Російської Федерації є найбільшою за останній рік, заявив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко у випуску однієї з телепрограм 10 травня.

«Є певні намагання ворога просунутися та здійснювати удари по прикордонним населеним пунктам нашого регіону. Щодо евакуації — вже у Вовчанську та Купʼянську, а також прикордонних селах Дергачівського району залишилися лічені будинки, з яких ще не виїхали люди», — сказав Чубенко.

Він також наголосив, що перш за все примусову евакуацію застосовують щодо дітей. У разі загострення ситуації примусово вивозять дорослих.

«У Вовчанську ще немає обовʼязкової примусової евакуації, тому десь 10−20% місцевого населення там залишається», — сказав Чубенко.

«Поки артилерія затихає, триває жорстокий бій». Зеленський підтвердив новий наступ Росії на Харківському напрямку. Про це він заявив сьогодні на спільній пресконференція з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою в Києві.

«Росія розпочала нову хвилю контрнаступальних дій Харківському напрямку. Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами та артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати та підтягувати ще сили на цьому напрямку. Це факт. Але наші військові, військове командування знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз триває жорстокий бій на цьому напрямку. І з того, що мені відомо десь на 7−8 ранку — ми їх зустріли вогнем, і я вважаю, що на цей час зупинили артилерійським вогнем. З того, що мені відомо саме на ранок», — заявив Зеленський.