За даними Департаменту у справах іноземців, лише у першому кварталі 2024 року понад 1,2 тисячі українських громадян подали заяви на міжнародний захист у цій країні.

За останні кілька років спостерігається тривалий та стабільний ріст кількості заяв на міжнародний захист у Польщі. У січні-березні 2024 року кількість таких заяв зросла на близько 30% у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Лідери серед претендентів– громадяни України та Білорусі.

Українці в Польші. Фото: ukrainianinpoland

За даними відомства, загалом понад 3000 осіб звернулись за міжнародним захистом протягом цього періоду. Захист надається іноземцям у вигляді статусу біженця або додаткового захисту, якщо їм загрожує переслідування чи реальний ризик втрати життя чи здоров'я у їхній країні походження.

Процес розгляду заяв на міжнародний захист у Польщі зазвичай займає 6 місяців. Проте, у першому кварталі 2024 року середній час розгляду таких заяв скоротився до 4,5 місяців. Це свідчить про певне прискорення процесу.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Під час оформлення статусу біженця іноземці мають право на різноманітні види соціальної підтримки, яка включає проживання, харчування та медичне обслуговування, надані Департаментом у справах іноземців. Також, їм надаються можливості для навчання, включаючи курси з вивчення польської мови. Їм дозволяється залишатися у спеціальних центрах або жити окремо.

Протягом трьох місяців 2024 року Управління у справах іноземців ухвалило рішення щодо 2000 осіб, з яких 1200 отримали міжнародний захист. Однак 400 іноземців були відмовлено у наданні захисту, а 400 інших осіб виїхали з Польщі ще до ухвалення рішення щодо їхнього статусу.

Важливо розуміти, що міжнародний захист відрізняється від тимчасового, який надається у зв'язку зі збройним конфліктом в Україні. Перший - це довгостроковий варіант залишитись в країні. Тимчасовий захист надає можливість на проживання, роботу, освіту та медичну допомогу у країнах ЄС. Для українців цей статус продовжено до 2025 року.

Нагадаємо, Українцям у Польші варто вже задуматися: майбутнє дітей на кону

Раніше ми розповідали, що У Польщі хочуть мобілізувати українців: що треба знати